Donar heeft geen kind aan Den Helder Suns en tankt vertrouwen: 96-57

Artjoms Butjankovs op archiefbeeld
Artjoms Butjankovs op archiefbeeld © JK Beeld
Donar heeft vrijdagavond in eigen huis zonder veel tegenstand weten af te rekenen met Den Helder Suns. Tijdens het derde duel onder leiding van coach Andrej Stimac kwamen de Groninger basketballers vier punten tekort voor de honderdpuntengrens: 96-57.
De Kroatische basketbalcoach zag zijn ploeg in de competitie eerder knap winnen op bezoek bij Landstede Hammers (63-68), maar moest constateren dat zijn team uiteindelijk niet was opgewassen tegen de Italiaanse formatie van New Basket Brindisi (65-87). Vrijdagavond tegen Den Helder kwam Donar geen moment in de problemen.
Samenvatting Donar - Den Helder Suns

Nog zoekende

Donar had in MartiniPlaza geen kind aan de Noord-Hollanders. De Groningers waren in de eerste minuten nog zoekende en op sommige momenten defensief kwetsbaar, maar braken even later zonder moeite door de defensie van Den Helder. Het eerste kwart eindigde dan ook in het voordeel van Donar: 20-10.

Walk-over

In het tweede kwart ging de thuisclub verder met waar het gebleven was: scoren. Mede door de scherpte van Sander Hollanders (vier driepunters) en de strijdvaardigheid van Willem Brandwijk en jongeling Kjeld Zuidema, liep Donar uit naar een flinke voorsprong bij rust: 55-21.
Het spel van Donar was nog niet eens heel imponerend, desondanks maakten de Groningers korte metten met het zwakke Den Helder. De rebounds waren tekenend in de eerste helft: 25 in het voordeel van Donar tegenover slechts zeven rebounds voor de bezoekers.

Op z'n debuut

Ook na de theepauze bleef het spelbeeld hetzelfde. Donar behield de controle en dat gaf coach Stimac de ruimte om jeugdspeler Gimon Arkema aan het werk te zien. De 20-jarige Groninger speelde ruim tien minuten en was goed voor vijf punten. Ook jeugdspeler Sven van Mieghem kreeg speeltijd. Mede door de punten van Arkema behield Donar een flinke voorsprong: 72-38.
Statistieken Donar

Topscorer: Artjoms Butjankovs (17)
Meeste assists: Vernon Taylor (7)
Meeste rebounds: Artjoms Butjankovs (13)
Driepunters: 12/25 (48%)


Honderd punten?

In het laatste kwart ging de thuisclub op zoek naar de honderdpuntengrens. Mede door een schitterende driepunter van de jonge Arkema kwam Donar wel dichtbij, maar kwam het vier punten tekort: 96-57. De zege zal Donar vertrouwen geven na het dramatische begin van het seizoen.
Op naar Rotterdam

Zondagmiddag speelt Donar vanaf 14.30 uur in Rotterdam voor de competitie tegen Feyenoord. Woensdag nemen de Groningers het in eigen huis voor de Europe Cup op tegen BC Budivelnyk uit Oekraïne.