Stichting Wandelen in Westerwolde gaat wandelpaden Staatsbosbeheer beheren

Vrijwilligers Henk en Carin Oosterhuis van Stichting Wandelen in Westerwolde
Vrijwilligers Henk en Carin Oosterhuis van Stichting Wandelen in Westerwolde © Martijn Klungel/RTV Noord
Stichting Wandelen in Westerwolde krijgt ruim 85 kilometer wandelpaden van Staatsbosbeheer in beheer. De stichting wil een eind maken aan 'de wildgroei van palen die wandelroutes markeren'.
Fanatiek wandelaar en voorzitter van de stichting, Henk Oosterhuis, weet als geen ander hoeveel routepaaltjes er in de natuurgebieden van Westerwolde staan. 'Op sommige plekken staan wel vijf palen om wandelroutes aan te geven. Daar kunnen we er nu drie van weghalen en meerdere markeringen op één paal plaatsen', vertelt hij.

Ruim 85 kilometer aan extra wandelpaden

Stichting Wandelen in Westerwolde is een belangenvereniging voor wandelaars in het gebied. De stichting zet nieuwe wandelroutes uit, beheert ze en zorgt dat de routes begaanbaar blijven. Dat gebeurt met de hulp van tientallen vrijwilligers, die in totaal al 444,3 kilometer wandelroute onder hun hoede hebben.
'We krijgen er binnenkort dus nog 85,2 kilometer bij. In totaal zijn we straks verantwoordelijk voor 529,5 kilometer aan wandelpaden', zegt Oosterhuis. 'Ik heb het vanochtend even uitgezocht en het is meer dan ik had verwacht.'
Onze vrijwilligers hebben namelijk niet het eeuwige leven
Henk Oosterhuis - Stichting Wandelen in Westerwolde
Ook het onderhoud van de wandelpaden wordt door de overdracht efficiënter. Voorheen waren verschillende organisaties daarvoor verantwoordelijk. Door het beheer onder te brengen bij Stichting Wandelen in Westerwolde is er meer overzicht en coördinatie.
Staatsbosbeheer blijft verantwoordelijk voor het grote onderhoud. Vrijwilligers van de stichting nemen kleinere werkzaamheden op zich waar Staatsbosbeheer niet aan toekomt, zoals het verwijderen van uitgegroeide bosjes of laaghangende takken. De organisatie zoekt nog extra mensen: 'Onze vrijwilligers hebben niet het eeuwige leven. We zoeken daarom nog zo'n man of twintig die willen helpen'. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij de stichting.