Warming-up: FC Groningen - PSV

FC Groningen bejubelt een treffer tegen PSV
FC Groningen bejubelt een treffer tegen PSV © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de thuiswedstrijd tegen PSV.
Na vier nederlagen op rij, kon er afgelopen woensdag eindelijk weer eens feest gevierd worden door de spelers van FC Groningen. Uitzinnig van vreugde werd de 3-0 overwinning op FC Dordrecht voor het goed gevulde uitvak gevierd. Het bereiken van de volgende ronde in het KNVB-Beker toernooi zorgde voor opluchting bij trainer Frank Wormuth, want de ervaren oefenmeester zit nog altijd in zwaar weer.
In de competitie staat zijn ploeg aan het begin van deze speelronde nog altijd op de zestiende plaats in de Eredivisie, met acht punten uit de eerste tien wedstrijden. Van alle ploegen in de Eredivisie creëert FC Groningen de minste kansen, wordt er bijna niet gescoord en is de verdediging een gatenkaas, met 22 tegentreffers. Alleen de doelmannen van Excelsior (27) en FC Volendam (28) moesten vaker vissen.
'Het niveau van FC Groningen is al het hele seizoen ondermaats'

De vorm: FC Groningen

De laatste competitiewedstrijd tegen FC Twente verloor FC Groningen kansloos. In Enschede had de ploeg van Wormuth geen enkele intentie om aanvallend voetbal te spelen en leek alles erop gericht om de schade vanaf het eerste fluitsignaal zo beperkt mogelijk te houden. Ondanks een groot overwicht scoorde de ploeg van Ron Jans niet voor rust, maar boekten de Tukkers in de tweede helft alsnog een ruime overwinning.
Aanvallend werd er door FC Groningen geen serieuze kans gecreëerd, terwijl het achterin weer open huis was. Daardoor is het ook lastig om de vinger echt op de zere plek te leggen, want zowel verdedigend als op het middenveld en voorin is het al het hele seizoen ondermaats. Spits Ricardo Pepi is wel een lichtpuntje, aangezien de Amerikaan al vier keer het net wist te vinden in de Eredivisie.

De vorm: PSV

De ploeg van Ruud van Nistelrooij staat op de tweede plaats in de Eredivisie met 24 punten. Vooral de scoringsdrift van de Eindhovenaren valt op dit seizoen, want PSV wist al 35 keer het net te vinden. Zo maakte Cody Gakpo al negen treffers en Xavi Simons acht. Guus Til was in de competitie net zo vaak trefzeker als Pepi, met vier goals. Luuk de Jong, Noni Madueke en Mauro Júnior keerden afgelopen week weer terug in de selectie van PSV, waardoor Van Nistelrooij nog meer aanvallend bloed tot zijn beschikking heeft.
Er is nog een aantal vraagtekens, maar welke dat zijn, werd niet bekendgemaakt. Afgelopen donderdag verloor PSV met 1-0 in de Europa League van Arsenal.

Waar moeten we op letten?

Jan de Boer maakt vanmiddag zijn Eredivisiedebuut voor FC Groningen. De 22-jarige doelman uit Sneek kwam vier jaar geleden over van SC Heerenveen en maakte afgelopen woensdag tegen FC Dordrecht zijn officiële debuut voor de Trots van het Noorden. In Dordrecht verving De Boer in de rust de geblesseerde Peter Leeuwenburgh, die last had van zijn hamstring. Zaterdag is de knoop definitief doorgehakt toen bleek dat Leeuwenburgh niet voldoende hersteld was voor de wedstrijd tegen PSV. De Boer omschrijft zichzelf als 'een keepende keeper.' En zegt verder: 'Ik ben groot, redelijk op de lijn met goede reflexen en probeer een sobere keeper te zijn. Daarin was Sergio Padt een goed voorbeeld. Niet teveel gekke dingen doen en gewoon keepen.'
Jan de Boer maakt debuut: 'Ik denk er nog niet teveel over na'

Historie

FC Groningen en PSV speelden 43 keer eerder een Eredivisiewedstrijd tegen elkaar in Groningen. Daarvan wonnen de Eindhovenaren er 22, werd het elf keer gelijk en won FC Groningen tien keer. De laatste overwinning van FC Groningen is alweer zo'n tien jaar geleden. Op 19 februari 2012 werd voor het laatst gewonnen door de Trots van het Noorden. In een kolkende Euroborg werd het 3-0, dankzij doelpunten van Hyun-Jun Suk (2x) en Leandro Bacuna.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zondagmiddag live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Groningen - PSV begint om 14.30 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 14.00 uur.
Erik Hoogeboom presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Azing Griever doet de analyse vanuit de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Michael Verrips, Nordin Musampa, Liam van Gelderen en Tomas Suslov zijn geblesseerd. Peter Leeuwenburgh is nog een vraagteken.

Vermoedelijke opstelling FC Groningen:

De vermoedelijke opstelling tegen PSV
De vermoedelijke opstelling tegen PSV © RTV Noord