'Beste fotoclub van 2022' legt herfsttaferelen vast in Slochterbos

The PixelSquad in actie
The PixelSquad in actie © Rinske Hokwerda
Het is zondagochtend, een uurtje of tien, en het is al gezellig druk in het Slochterbos achter de Fraeylemaborg. Dat komt omdat naast gezinnetjes, mensen met de hond en wandelaars er ook verdacht veel mensen rondlopen met fotocamera's.
Groot, klein, een lange lens, een grote lamp, in alle kleuren en soorten komen de camera's voorbij. Dat is geen toeval, de fotoclub Pixelsquad houdt hier namelijk een open ochtend. Iedereen is welkom om te kijken wat de club doet.

Jonge club

Er worden dus genoeg plaatjes geschoten bij de Fraeylemaborg en ook nog eens heel mooie. Deze fotoclub is namelijk in september uitgeroepen tot 'de beste fotoclub van 2022'. De titel kregen ze van het fotografie magazine 'Zoom.nl'.
Een titel om trots op te zijn natuurlijk, helemaal omdat de club nog niet zo lang bestaat. In februari 2021 richtte Melvin Jonker Pixelsquad op met mensen uit het Noorden die het leuk vinden om samen te fotograferen en van elkaar te leren. Zelf gaf Jonker al langere tijd workshops en op deze manier kon hij meer mensen helpen met het verbeteren van hun fotografiekunsten.
Logo van de Pixelsquad
Logo van de Pixelsquad © Marjolein Koning/RTV Noord
Een paar maanden later werd er een social media-groep opgericht, zodat iedereen zich kan aansluiten bij de club. En natuurlijk wordt het zo ook makkelijker om onderling van gedachten te wisselen over alles wat te maken heeft met fotografie. Er worden tegenwoordig online workshops gegeven, leden dagen elkaar uit met opdrachten en ze gaan regelmatig op stap om samen mooie kiekjes te maken. Zo waren ze vorige week nog in Exloo om met buggy's door het bos te crossen en plaatjes te schieten, maar ook uitstapjes naar tulpenvelden zijn populair, net als tripjes naar de Japanse bloesems wanneer die in bloei staan.
De club is de laatste tijd flink gegroeid. Melvin krijgt dan ook steun van Sanne Jongstra en Jolien Norder bij de organisatie van dit soort uitstapjes en workshops. Met z'n drieën bedenken ze elke keer weer iets nieuws, zoals zondagochtend dus een open dag in het Slochterbos. Jongstra vertelt dat ze recent nog 'urbex' hebben gedaan, oftewel het fotograferen van verlaten gebouwen.
The PixelSquad in actie
The PixelSquad in actie © Melvin Jonker
Terug naar die mooie titel die ze in de wacht hebben gesleept. Dat gebeurde natuurlijk niet zomaar, daar hebben ze flink hun best voor gedaan. Meerdere leden hebben hun allermooiste foto opgestuurd met wat Groningen te bieden heeft. De opdracht was namelijk: breng jouw stad zo mooi mogelijk in beeld. En dan zijn de foto's verzonden en is het afwachten.... Hopen dat de foto's van de fotoclubs in Nederland net ietsje fletser, iets onscherper en simpelweg net niet zo mooi zijn. En dat bleek het geval.
Zo'n titel brengt natuurlijk ook veel nieuwsgierigheid met zich mee van mensen die de club nog niet kennen. Daarom waren ze vanochtend met een groep van in totaal 55 fotografen in het Slochterbos om de mooie herfsttaferelen vast te leggen op de gevoelige plaat.
Expeditie-presentator Derk Bosscher trok z'n klompen aan en ging kijken of ook hij zulke 'schiere ploatjes kin mok'n'. Na wat tips van Melvin Jonker is het begin er in ieder geval, maar of hij zich ook moet aansluiten bij de club....
Hieronder een greep uit de foto's van Pixelsquad die zondagochtend gemaakt zijn in het Slochterbos:
Fraeylemaborg 23 okt '22
Fraeylemaborg 23 okt '22 © Sanne Jongstra
Slochterbos 23 okt '22
Slochterbos 23 okt '22 © Sanne Jongstra
Slochterbos 23 okt '22
Slochterbos 23 okt '22 © Lia Tamminga
Slochterbos 23 okt '22
Slochterbos 23 okt '22 © Lia Tamminga
Slochterbos 23 okt '22
Slochterbos 23 okt '22 © Carla van der Veen
Expeditie Grunnen bekijk je hieronder of via uitzending gemist
Expeditie Grunnen filmt de beste fotografen van het land
Stuur ons een berichtje via de Facebookpaginavan Expeditie Grunnen en wie weet staan we bij jou voor de deur!