Verdwenen kroongetuige zwembadmoord Marum meldt zich bij politie

Onderzoek na de moord bij het zwembad in Marum
Onderzoek na de moord bij het zwembad in Marum © FPS/Jos Schuurman
De kroongetuige in de zaak rond de zwembadmoord in Marum, Willem P., is zondagochtend door de politie aangehouden. P. meldde zich daar zelf, nadat hij sinds de eerste zittingsdag van het proces onvindbaar was.
Het proces rond de zwembadmoord draait om de vraag of Jan Elzinga in 2012 in opdracht van anderen werd doodgeschoten. P. heeft daar informatie over, maar op de eerste dag van de rechtszaak, vorige week maandag, bleek hij onvindbaar.

Kroongetuige sloot deal met OM

De schutter in deze moordzaak, Pascal E. uit Zwolle, werd snel na de moord opgepakt en bekende zijn rol. Hij kreeg vijftien jaar cel opgelegd. Willem P. uit Kampen had hem aangezet tot zijn daad, maar vertelde later dat de vriendin en schoonfamilie van Elzinga de moord hadden beraamd. In ruil voor strafkorting wilde hij alles uit de doeken doen, onder meer door sms-berichten te delen. P. sloot een deal met het OM en werd vorig jaar vrijgelaten.

Is er geknoeid met de sms'jes?

Maandag staat de vijfde zittingsdag op de planning. Dan moet P. tekst en uitleg geven over zijn sms-verkeer. De advocaten van de schoonfamilie willen hem graag spreken, omdat ze vermoeden dat er met deze sms-gesprekken is geknoeid. Ze hopen zo een verdere inhoudelijke behandeling te voorkomen. Elzinga's toenmalige vriendin, Monique H., ontkende vorige week dat ze iets met de zaak te maken heeft.