Sprookje komt uit voor FC Groningen: PSV krijgt met 4-2 klop in Euroborg

FC Groningen viert een doelpunt bij de cornervlag
FC Groningen viert een doelpunt bij de cornervlag © Orange Pictures
FC Groningen heeft zondagmiddag voor een ware stunt gezorgd door in eigen huis korte metten te maken met de nummer twee van de Eredivisie, PSV. De Groningers speelden in de Euroborg alle teleurstelling van de afgelopen weken weg: 4-2.
Na alle feestvreugde eerder deze week na de bekerzege bij FC Dordrecht, moest de knop weer om bij FC Groningen. In de competitie presteerde de club namelijk ondermaats en moest er spoedig resultaat geboekt worden om de degradatiezone tot het verleden te laten behoren. Dat het uitgerekend tegen het sterke PSV zou gebeuren, had van tevoren eigenlijk niemand verwacht. Een overwinning op PSV leek in de huidige vorm een sprookje.
PSV was duidelijk de baas in de beginfase, maar benutte het krachtsverschil niet. Inval-keeper en Eredivisiedebutant Jan de Boer redde na een kwartier spelen goed op een kopbal van dichtbij van Guus Til.

Doldwaze minuten

Een waar sprookje voltrok zich voor FC Groningen in de slotfase van de eerste helft. Cyril Ngonge stuitte op PSV-doelman Walter Benitez en zag vervolgens dat zijn teamgenoot Ricardo Pepi de rebound benutte: 1-0. De Euroborg ging uit zijn dak. Alle frustratie van de afgelopen weken leek eruit te komen bij het Groninger publiek.
Enkele minuten later vloog het bier weer de lucht in. Radinio Balker kopte knap raak uit een hoekschop en verdubbelde de marge voor de Trots van het Noorden: 2-0. Een minuut later werd het ongeloof op de tribune nog groter. Cyril Ngonge kroop naar binnen en haalde uit: 3-0.
In een tijdsbestek van zes minuten speelde FC Groningen al het schroom van de laatste weken van zich af, tegen de nummer twee van de Eredivisie.
In de blessuretijd van de eerste helft deden de bezoekers nog iets terug. De Groningers verloren wat scherpte en lieten Ibrahim Sangaré ongedekt staan bij een voorzet. De middenvelder kopte raak bij de eerste paal: 3-1.

Eindhovens offensief

Na de thee was het tegenhouden en billenknijpen voor de thuisploeg. Het zal gedonderd hebben in de kleedkamer van PSV, want de Eindhovenaren openden het vuur op het Groninger doel.
Aan de hand van Cody Gakpo en invaller Luuk de Jong stormden de bezoekers richting het zestienmetergebied van FC Groningen. Het houtwerk en de handen van De Boer brachten meermaals redding.

Mes snijdt aan twee kanten

Het offensief van PSV gaf FC Groningen de ruimte om toe te slaan in de counter, door de groter wordende ruimtes achterin bij de Eindhovenaren. Florian Krüger en Ngonge kregen kansen, maar konden het duel niet voortijdig beslissen.
Maar het mes snijdt aan twee kanten. Wanneer FC Groningen wat offensiever ging spelen, kwamen er weer kansen voor PSV. Guus Til bracht met nog een kwartier op de klok alle spanning terug in de wedstrijd. Op aangeven van Gakpo kopte de international raak bij de tweede paal: 3-2.

Laatste minuten

In de slotfase leek invaller Damil Dankerlui de wedstrijd in het slot te gooien, maar hij zag dat PSV-keeper Benitez met een katachtige reflex redding bracht.
Een moment later dacht PSV op gelijke hoogte te komen via een kopbal van De Jong. Neraysho Kasanwirjo ontpopte zich tot een van de helden van dit duel door de bal van de lijn te werken.

Pelupessy voltooit sprookje

Zes minuten extra tijd telde de arbitrage erbij. 360 seconden lang billenknijpen leek het te worden voor alle supporters in de Euroborg, ware het niet dat FC Groningen-aanvoerder Joey Pelupessy aan alle spanning een einde maakte met een fantastische knal.
De aanvoerder, deze week tweemaal gepasseerd door trainer Frank Wormuth, kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied, haalde verwoestend uit en schoot de Euroborg in extase: 4-2. De laatste seconden tikten voorbij in een feestende Groene kathedraal. FC Groningen deed wat niemand had verwacht, winnen van PSV: 4-2.
Op naar Emmen
Door de stunt tegen PSV klimt FC Groningen uit de degradatiezone en staat het op het moment van schrijven op de veertiende plaats.

Volgende week zondag rijdt de spelersbus van FC Groningen over de Hondsrug op weg naar Emmen. De Trots van het Noorden neemt het dan om 12.15 uur op tegen de plaatselijke FC.