Door de mand: Kees Vlietstra geeft twaai hoan’n een tweede kans

Kees Vlietstra
Kees Vlietstra © RTV Noord
‘Twaai hoan’n in ain hok’ heet de nieuwe show van Peter de Haan en Henk de Haan. Vrijdag 4 november is het weer zover. Dan treden beide neven op in De Schakel in Oosterhoogebrug. Het wordt een avondje lachen volgens Henk Pompompom de Haan. En ik denk dat Henk op basis van behaalde resultaten in het verleden gelijk gaat krijgen.
In december 2016 heb ik namelijk met goede vriend Hero de eerste show met de gelijknamige titel bezocht. In Delfzijl, theater De Molenberg. Beide mannen waren in vorm. Voetbal was de rode draad. Peter, aka Pé Daalemmer, zong over Heracliden Oet met Helpman en Henk vertelde over Atletico Madrid Oet met de FC. Beide heren acteerden in het Gronings.
Hoogtepunt van de show was een monoloog van Henk over zijn optreden als kandidaat in de eigenzinnige kennisquiz van RTV Noord: Klouk. Dat was toen in een jubileumeditie van de populaire quiz. Henk kwam goed voorbereid en met een koffer vol tenues naar de studio. Er worden namelijk meerdere afleveringen op een draaidag opgenomen en zo wilde Henk iedere aflevering met een andere trui aan op tv. Henk bouwde in De Molenberg de spanning op. Peter keek glimlachend toe. Ik keek naar vriend Hero die naast me zat op rij 14. Hero ontweek beschaamd mijn blik.
Henk struikelde bij vraag twee en kon ook beschaamd met zijn koffer met dertien overhemden weer terug naar Ulgersmaborg. Ondanks de zelfspot voelde je de schaamte. Toen Henk een stukje interactie zocht met de zaal dook Hero helemaal weg. 'Is der hier touvalleg ain in de zoal dei metdoan het aan Klouk?', kraaide De Haan. Vlak voordat ik Henk er pontificaal op wilde wijzen dat mijn buurman ook schitterde in Klouk schreeuwde Hero zelf al door de zaal: ‘Ja hierzoot Henk. Ik. Net als jij. Vraag twee. Naar huis. Moije.’
Dat was in 2016. We voetbalden toen nog samen in het derde van Engelbert. Hero als aanvoerder op het middenveld, ik als pijlsnelle moderne wingback. Op rechts. (Over rechts gesproken. Kleine herhaalanekdote over rechtse Hero: In Engelbert wonen veel ondernemers. Die stemmen VVD. Ik praat wel eens met ze. Eén daarvan is Hero. Ik kan ideologie en vriendschap goed scheiden. Bij de laatste landelijke verkiezingen heeft hij 25 euro verdiend door zijn stembiljet te 'verkopen'. In Harry’s Café kwam vriend Hero aan de praat met Gerard, een welbespraakte collega-ondernemer. Het ging over politiek. Dat is een grote hobby van Gerard. Praten over politiek. Ik haak meestal na vier potjes bier af bij zijn redevoeringen maar Hero ging de 'strijd' aan. En dan moet u denken aan termen als 'waarom zal ik gaan stemmen?', 'ze beloven van alles maar doen niks' en 'zakkenvullers zijn het daar in Den Haag'. Gerard antwoordde met termen als 'stemrecht is een democratisch grondrecht' en 'als je niet stemt moet je ook niet zeuren.'
Uiteindelijk speelde Hero de verongelijkte en drukke ondernemer. 'Ik heb het ook hartstikke druk man aankomende woensdag, ik heb helemaal geen tijd om te stemmen.' Waarop Gerard aanbood om voor Jannes te gaan stemmen. Want dat kon. 'Als je mij machtigt dan stem ik voor jou.' Hero hield zich van de domme en ging als goed ondernemer onderhandelen. 'Jij mag mijn stembiljet wel kopen en dan stem je maar op wie je wilt.' Ze tikten het af op 25 euro. Hero ging direct thuis zijn stembiljet en machtigingsformulier halen om tien minuten later weer bij Gerard aan de bar aan te schuiven.
Een week later kwamen ze elkaar weer tegen. Hero vroeg of hij nog voor hem gestemd had. 'Jazeker Hero, VVD natuurlijk', was het antwoord. 'Dat komt goed uit,’ zei Hero. 'Dat stem ik zelf ook altijd en ik heb er deze keer ook nog een geeltje aan verdiend. Biertje?')
Terug naar 2016. Engelbert 3 had in dat jaar in de persoon van Paul (sierlijke middenvelder) nog een deelnemer aan de kennisquiz Klouk. Hero had dus maar één vraag goed. Hij wist niet wat 'een hoane mit stront aan poten' betekende. Hero heet sinds die zomer Wiebe in ons dorp.
Paul daarentegen ging als topscoorder met maar liefst 42 goede antwoorden de finale in op Nieuwjaarsdag. Om in die finale, net zoals de voetballers van Engelbert 3, zijn lot te ondergaan: spelen als nooit te voren maar verliezen zoals altijd.
Mooie tijden. Terug naar de onze. De cirkel is rond. Vrijdag 4 november dus een reprise van ‘Twaai hoan’n in ain hok’ met Peter en Henk de Haan terwijl diezelfde Henk afgelopen woensdag weer te zien was op tv. RTV Noord, jawel Klouk. Inmiddels heeft Henkie drie afleveringen overleefd. Negen vragen goed. Maandag dag vier. Komt dat zien.
Want Henk is gain hoane mit stront an poten.