Zanger Jan Graf te gast in Twij Deuntjes

Zanger, schrijver en verteller Jan Graf is woensdagavond 15 december te gast in het streektaalmuziekprogramma Twij Deuntjes veur Ain Cent.
Jan Graf zingt, schrijft en heeft ook nog een eigen boekenuitgeverij. Hij is al enige jaren actief als redacteur en verhalenverteller voor de Hamburgse tak van de NDR. Naast het werk voor de omroep, heeft hij ook nog een praktijk voor logopedie in Stade aan de Elbe. Hij komt oorspronkelijk uit Buxtehude en is opgegroeid op een boerderij in de Lüneburger Heide.
Het enthousiame voor het Nederduits koestert hij al van kindsbeen af, hoewel zijn ouders hem hebben opgevoed in het Hoogduits. Hij studeerde enige semesters Niederdeutsche Philologie aan de universiteit van Göttingen.
Na zijn studie kwam hij al gauw in Kiel terecht, om daar te gaan werken als redacteur Niederdeutsch en Friesisch voor NDR1 Welle Nord. In 2003 ging hij voor een jaar naar Stockholm. Hij ging daar aan de slag voor de Duitstalige afdeling van de Zweedse omroep. In Zweden begon hij voor het eerst met het schrijven van Platduitse liedjes, zoals hij zelf zegt: “De Zweden met hun grote liederentraditie, een gitaar, een stem,  en dat dat ruim voldoende is, was voor mij een grote ontdekking”.
Voor zijn zelfgeschreven Platduitse liedjes kreeg hij in 2008 de prestigieuze Bad-Bevensen-Preis van het land Niedersachsen. Jan Graf schrijft sinds 2005 ook zeer regelmatig Platduitse columns voor de populaire uitzending ‘Hör mal’n beten to’ en onlangs verscheen van hem de CD ‘Mit den Regen’.
Presentator Henk Scholte heeft in zijn programma een uitgebreid interview met Jan Graf. Hij zal ook een aantal liedjes live ten gehore brengen.