160 schademeldingen na laatste bevingen in Wirdum

Aardbevingschade aan een woning in Wirdum
Aardbevingschade aan een woning in Wirdum © ANP
Na de aardbevingen van afgelopen zaterdag bij Wirdum zijn tot zondagmiddag 17.00 uur in totaal 160 schademeldingen binnengekomen. Dat meldt het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).
De bevingen in Wirdum van zaterdag hadden een kracht van 2.2 en 1.0 op de schaal van Richter.
Van de meldingen komen er acht uit het zogeheten effectgebied. Daaronder bevinden zich naast Wirdum de plaatsen Loppersum, Garrelsweer, Tjamsweer, Appingedam, Oosterwijtwerd, Eenum, Winneweer, Jukwerd en Leermens.
De meldingen buiten het effectgebied van de bevingen komen onder meer uit Groningen, Delfzijl, Ten Boer, Winschoten, Zuidlaren, Veendam, Leek, Hoogezand, Roden, Baflo, Marum, Eelde, Zuidwolde.

Acuut onveilige situatie

Er zijn twee meldingen gedaan van een mogelijk acuut onveilige situatie. Bij beide meldingen is een inspectie uitgevoerd en vastgesteld dat er geen preventieve veiligheidsmaatregelen nodig zijn, meldt het IMG.

Aardbeving en naschok

Afgelopen zaterdag vond rond 12.15 uur bij Wirdum een aardbeving plaats met kracht van 2.2 op de schaal van Richter. Een paar uur later, rond 16.30 uur, volgde een naschok met een kracht van 1.0. Het epicentrum van de naschok lag ook in Wirdum.
8 oktober was het ook al raak in Wirdum, toen was er een aardbeving met een kracht van 3.1, waarmee het in de top tien van zwaarste aardbevingen ooit kwam te staan.