Wedeka profiteert van lokale opdrachtgevers: 'We zitten twee miljoen boven begroting'

Medewerkers van Wedeka aan het werk bij het hoofdkantoor
Medewerkers van Wedeka aan het werk bij het hoofdkantoor © Jeroen Willems/RTV Noord
Werkvoorzieningsschap Wedeka trekt, ondanks de inflatie en hoge energieprijzen, de opwaartse lijn van begin dit jaar door. Het bedrijf zit inmiddels twee miljoen euro boven de begroting voor 2022. Het succes is deels te danken aan grote opdrachten van lokale bedrijven als Paragon (hondenkoekjes), Pharmaspray (spuitbussen) en EDC (seksspeeltjes) uit Veendam.
Een grote zwarte doos met daarop het woord 'julekalender' gaat van hand tot hand op de werkvloer van Wedeka in Stadskanaal. Werknemers stoppen om de beurt een zakje met gouden cijfers erop in de doos. Wat er precies in de zakjes zit, is onduidelijk. Het blijkt te gaan om een adventskalender met seksspeeltjes voor de Noorse markt.
Het personeel van Wedeka is bekend met de kalender en de speeltjes die in de zakjes zitten. Het gaat om een inpakopdracht van EasyToys (EDC) uit Veendam. Ina Meendering, die al bijna 25 jaar bij Wedeka werkt, vindt het de normaalste zaak van de wereld. 'Ja, ik word er echt niet anders van hoor. Het is gewoon werk. Het moet gebeuren', lacht ze.
Werknemers van Wedeka met de zakjes voor de adventskalender
Werknemers van Wedeka met de zakjes voor de adventskalender © Jeroen Willems/RTV Noord

'Logische zet'

Directeur Jan Edzes van Wedeka is blij met de kalenderopdracht van EasyToys. Dit soort grote inpakopdrachten zijn volgens hem belangrijk voor het bedrijf. 'Het is natuurlijk hartstikke mooi dat zo'n grote regionale ondernemer ons dit werk gunt. We doen dit samen met de Emco-groep en zo houd je de werkgelegenheid ook in het gebied.'
Bij EDC denken ze er het precies hetzelfde over. Ze werken graag samen met Wedeka. 'We willen regionaal zoveel mogelijk terugdoen. We hebben minder transportbewegingen door het hier in Nederland te houden. We werken ook veel samen met mensen met een afstand tot arbeidsmarkt. De samenwerking met Wedeka is daarom voor ons de meest logische zet', zegt woordvoerder Megan Smit van EDC.
Directeur Jan Edzes van Wedeka
Directeur Jan Edzes van Wedeka © Jeroen Willems/RTV Noord

Onrust is weg

De afgelopen jaren was het onrustig bij het werkvoorzieningsschap van de gemeenten Stadskanaal, Midden-Groningen, Veendam, Westerwolde en het Drentse Borger-Odoorn. Financieel had het bedrijf het zwaar en het vertrouwen van de gemeenten in Wedeka zakte steeds verder weg. Er kwam een onderzoek naar de toekomst van het bedrijf, waarbij ook het opsplitsen en afbouwen van Wedeka als optie op tafel lag.
De deelnemende gemeenten kozen er vorig jaar voor om toch met Wedeka door te gaan en het bedrijf om te bouwen naar een leerwerkbedrijf. Om die opdracht uit te voeren werd Jan Edzes aangesteld als directeur. Edzes werkte eerder bij Wedeka en kent het bedrijf daardoor goed. Bovendien is hij directeur bij de Emco-groep in Zuidoost-Drenthe, dat verglijkbare werkzaamheden uitvoert.
Wedeka profiteert van lokale opdrachtgevers
Jur Mellies is namens de gemeenten voorzitter van het dagelijks bestuur van Wedeka. Volgens hem is Wedeka door de aanstelling van Edzes in rustiger vaarwater terechtgekomen. 'Hij is een warm persoon en straalt vertrouwen uit en je ziet hier ook op de werkvloer dat mensen dat kunnen waarderen', zegt Mellies.

Ruim een miljoen extra voor energie

De eerste resultaten zijn dus goed, maar toch zijn er ook zorgen. Eind dit jaar lopen de energiecontracten af en krijgt ook Wedeka te maken met variabele prijzen. Edzes calculeert die extra kosten op een bedrag van ruim een miljoen euro voor Wedeka. Reken daar ook nog eens de hoge dieselprijzen bij en er zijn nog heel wat financiële uitdagingen voor Edzes.
'Ik vind dat de toekomst er weer veel rooskleuriger uitziet, al maak ik me wel zorgen over wat er in de wereld over ons heen komt. Dus het is moeilijk om te voorspellen hoe Wedeka over een half jaar draait, maar het vertrouwen keert terug en de resultaten zijn goed. Het humeur wordt beter en de mensen kijken weer positiever aan tegen de werkelijkheid', zegt Edzes.