Kleinschalige zorginstelling in Wildervank stopt wegens corona en hoge energieprijzen: 'Dit raakt je als mens'

Het pand van Care for You in Wildervank is inmiddels verkocht
Het pand van Care for You in Wildervank is inmiddels verkocht © Jeroen Willems/RTV Noord
Woonvorm Care for You in Wildervank stopt met de zorgverlening aan zestien jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. De coronapandemie, de hoge (energie)prijzen en het moeilijk kunnen vinden van goed geschoold personeel worden door de directie als oorzaken genoemd van de beëindiging van de activiteiten.
De zorgorganisatie bestaat twintig jaar en droeg tot 2010 de naam Logeerhuis Mevlana. Daarna werd ze omgedoopt tot Woonvorm Care for You. Cliënten konden er terecht voor dagbesteding, om te logeren of om permanent te wonen.
'Dit is een puur zakelijke beslissing, maar het raakt je als mens, want je weet wat deze plek betekent voor de doelgroep. Sommige cliënten komen hier al vele jaren', zegt zorgmanager Esra Atabas.

Zoektocht naar andere instelling

De cliënten en hun ouders en verzorgers werden begin september op de hoogte gebracht van de sluiting. Sindsdien is er voor de cliënten gezocht naar andere instellingen die de zorg over kunnen nemen.
'Wij zijn daartoe niet verplicht, want iedereen zat hier met een PGB (persoonsgebonden budget, red.) maar wij willen dat onze cliënten op een goede plek terechtkomen. Op twee cliënten na, hebben we voor iedereen een geschikt plekje gevonden', zegt Atabas.

Geen zorgboerderij

De 20-jarige dochter van Diana Heidekamp uit Oude Pekela verbleef permanent bij Care for You in Wildervank, maar woont sinds kort weer thuis. 'Het is nog best wel moeilijk om een goede plek te vinden', zegt moeder Diana Heidekamp.
Heidekamp wil haar dochter niet naar een zorgboerderij brengen, omdat ze daar volgens haar niet zelfstandig genoeg voor is. Bovendien houdt haar dochter niet van dieren.

Wachtlijst vijf jaar

'We gaan haar nu inschrijven bij Nieuw Woelwijck in Sappemeer, maar daar hanteren ze een wachtlijst van vijf jaar. En het kan zelfs nog langer duren. Er moet maar net een plekje vrijkomen dat geschikt is voor haar.'
Heidekamp is zelf verpleegkundige, dus ze verwacht weinig tot geen problemen nu haar dochter weer thuis komt wonen, maar ze vindt het wel vervelend voor haar dochter. 'Ze had daar zo'n mooie groep. Het beviel haar heel goed. Ik hoop dat iedereen weer een mooi plekje krijgt', zegt Heidekamp.