Kroongetuige zwembadmoord Marum geeft toe dat hij heeft gelogen

Onderzoek na de moord bij het zwembad in Marum
Onderzoek na de moord bij het zwembad in Marum © FPS/Jos Schuurman
Kroongetuige Willem P. in de zaak van de moord op Jan Elzinga bij het zwembad in Marum in 2012, geeft toe dat hij heeft gelogen. De sms-berichten die hij in zijn cel aan justitie gaf, zijn nep.
P. wilde met de berichten aantonen dat de schoonfamilie achter de moord op Elzinga zat. In ruil voor deze berichten kreeg P. een strafkorting van dertig procent. De man loopt sinds eind vorig jaar vrij rond.

Wie gaf de opdracht?

Willem P. werd in 2013 veroordeeld voor de moord op Jan Elzinga zonder dat ooit duidelijk werd wie opdracht had gegeven voor de zogenoemde zwembadmoord. Hij werd vorig jaar vrijgelaten na belastende verklaringen aan het adres van Monique H. uit Hollandscheveld, de toenmalige vriendin van Elzinga, haar broer Marcel H. uit Nieuw-Roden en hun moeder Coby van der L. uit Roden. Hij ondersteunde zijn verklaring met een sms-gesprek tussen hem en Marcel H. dat achteraf vervalst bleek.

Betrokkenheid van schoonfamilie

Sinds juli 2021 zitten Monique, Marcel en Coby vast, omdat ze verdacht worden van het uitlokken van de moord op Jan Elzinga. Willem P. zegt dat hij heeft gelogen om de waarheid boven water te halen over de betrokkenheid van de schoonfamilie van Elzinga.
Een vierde verdachte, Johan L. uit Kampen, werd ook opgepakt. Hij zou Marcel H. in contact hebben gebracht met moordenaar Willem P. en hij zou het wapen hebben geleverd.
De rechter wilde maandag weten waarom P. niet eerder had verteld dat het sms-gesprek door hem vervalst was. ‘Misschien kwam ik dan niet geloofwaardig over’, antwoordde hij.

'Verkeerd herinnerd'

De advocaat van Marcel H. was verbaasd dat Willem P. de waarheid boven water wilde halen met een valse verklaring. De verdediging zaagde de kroongetuige door over de tijdstippen waarop hij Marcel H. zou hebben ontmoet, waarover hij eerder onder ede verklaarde. Dit beviel de kroongetuige maar matig: ‘Ik probeer hier eerlijk te zijn’, riep hij verontwaardigd uit. De verklaringen van de kroongetuige stroken volgens de verdediging niet met het technisch bewijs. ‘Misschien heb ik het me dan verkeerd herinnerd, maar die ontmoetingen zijn er zeker geweest.’

Envelopje met geld

P. zegt dat hij is gaan verklaren over de betrokkenheid van de familie, omdat hij teleurgesteld was dat er niet af en toe een ‘envelopje met geld’ zijn kant op kwam van de schoonfamilie. Hij knutselde het sms-gesprek in elkaar, nadat hij enkele keren had geprobeerd om Marcel H. uit de tent te lokken via de sms.
De schoonfamilie en Johan L. ontkennen iets te maken te hebben met de moord op Jan Elzinga.