Ruim drie jaar cel geëist voor seksuele uitbuiting en oplichting van mannen op leeftijd

De rechtbank in Assen
De rechtbank in Assen © Geert Jan Darwinkel/RTV Noord
Een dertigjarige man uit Assen heeft zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig gemaakt aan het oplichten van vier mannen op leeftijd, seksuele uitbuiting en witwassen. Een aantal van de slachtoffers komt uit Oude Pekela en Appingedam. Tegen de Assenaar is een celstraf van veertig maanden geëist.
De Assenaar was volgens het OM vanaf december 2017 drie jaar lang actief en hij liet zijn slachtoffers in ‘groot mineur’ achter. De officier van justitie schetste de dertiger als een gewetenloze man die alleen uit was op het geld van zijn slachtoffers. Hij zette daarbij vrouwen aan een seksuele relatie aan te knopen met de mannen en hen zoveel mogelijk geld afhandig te maken.

Porsche rijdt door na aanrijding

De zaak kwam aan het rollen door een aanrijding van een vrouw op 23 april 2019 in Assen. De vrouw werd door een Porsche aangereden en de bestuurder reed door. De vrouw raakte gewond aan beide knieën.
Door de beschrijvingen van verschillende getuigen, die de aanrijding hadden gezien, werd de bewuste Porsche kort daarop aan de kant gezet. Achter het stuur zat de dertigjarige verdachte.

Porsche was geleend

De auto stond op naam van een bedrijf in Oude Pekela. De eigenaar van het bedrijf zei dat hij de wagen aan de Assenaar had uitgeleend. Bij de politie rees het vermoeden dat de ondernemer door de man werd afgeperst. De Pekelder had contact met een vrouw die kennelijk in contact stond met de Assenaar. Er waren aanwijzingen dat de vrouw door middel van verzinsels geld bij hem lospeuterde. Het geld verdween linea recta naar de bankrekening van de dertiger. Het geld ging grotendeels op aan gokken.
De politie wilde de ondernemer uit Oude Pekela horen over de vermeende afpersing, maar kort voor dit verhoor pleegde de Pekelder zelfmoord. Uit zijn telefoongegevens bleek dat de man uit pure wanhoop handelde. Volgens het politieonderzoek zou de Assenaar op een vaste werkwijze meer slachtoffers hebben gemaakt. Een man uit Appingedam werd in dezelfde periode ook door een vrouw benaderd, die al snel om leningen bedelde. Deze vrouw is verder buiten beeld gebleven.

De koffers stonden klaar

Dit gold niet voor de 22-jarige medeverdachte die in november 2020 werd aangehouden. De politie kreeg een tip over illegale prostitutie vanuit een woning in Dwingeloo. De vrouw verbleef bij haar moeder en ze had haar koffers klaargezet. Ze zou haar vriend, de dertigjarige Assenaar die inmiddels in Marokko verbleef, nareizen.
Daar zouden beiden hun toekomst opbouwen, zei de vrouw tegen de politie. Haar vriend liet haar contact maken met twee mannen om die op te lichten. Hij maakte daarbij gruwelijk misbruik van haar naïviteit, zei de officier van justitie.

Kliniek voor slachtoffers van loverboys

Volgens de aanklager is de vrouw het slachtoffer van loverboypraktijken. De Assenaar maakte misbruik van de kwetsbaarheid van de jonge vrouw. Ze kampt met een ontwikkelingsstoornis en is beïnvloedbaar. De officier van justitie hield er rekening mee dat de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar was.
Voor een deel handelde ze volgens het OM op eigen initiatief en verdiende op die manier 5000 euro. De rest van het geld ging naar de man. De vrouw kwam vorig jaar in februari vrij en werd direct opgenomen in een kliniek voor slachtoffers van loverboys.
De advocaat van de Assenaar pleitte voor vrijspraak. Volgens hem maakten de mannen zelf de keuze om met een wildvreemde vrouw in zee te gaan en geld over te boeken. 'Bij de manier waarop dit ging, zouden alle alarmbellen af moeten zijn gegaan', zei de advocaat.
De rechtbank doet over vier weken uitspraak.