Verdachte schietpartij Haddingestraat voor het eerst voor de rechter

Agenten bij café d'Olle Grieze aan de Haddingestraat
Agenten bij café d'Olle Grieze aan de Haddingestraat © Twitter/@POL_TCGroningen
De 24-jarige verdachte van de dodelijke schietpartij in de Haddingestraat in Stad staat dinsdagmiddag voor het eerst voor de rechter. Hij wordt ervan verdacht dat hij op zaterdag 9 juli jongstleden een 50-jarige man uit Leeuwarden doodschoot.
De Leeuwarder was in Groningen vanwege een vrijgezellenfeest. Als hij met zijn groep bij café d'Olle Grieze aan de Haddingestraat op het terras zit, ontstaat onenigheid met de latere schutter. Die staat volgens buurtbewoners bekend als drugsdealer.

Schietpartij op video vastgelegd

De onenigheid loopt uit de hand, en mondt uit in een schietpartij. Die wordt op video vastgelegd. Op de beelden is te zien dat de verdachte wordt belaagd en achterna wordt gezeten door een groepje mensen.
De verdachte opent op een gegeven moment het vuur, en raakt verschillende mensen. Twee mannen van 47 en 58 jaar raken gewond. De 50-jarige man wordt gereanimeerd, maar overlijdt in de nacht na het incident in het ziekenhuis.

Samenscholingsverbod en café dicht

Na de schietpartij kondigde de gemeente Groningen een samenscholingsverbod af voor het gebied rond de Haddingestraat.
Ook werd café d'Olle Grieze door de gemeente gesloten. Volgens de gemeente speelt het café regelmatig een rol in drugsdeals. De sluiting was in principe voor drie maanden, maar is verlengd. De gemeente wil een veiligheidsplan van het café voordat het weer open mag.

Eerste zitting

Dinsdag is de eerste pro-formazitting. Dat houdt in dat de zaak nog niet inhoudelijk behandeld wordt. Dat gebeurt naar verwachting komend jaar.