Aldel vraagt uitstel van betaling aan

De (lege) productiehal van Aldel
De (lege) productiehal van Aldel © Elwin Baas/RTV Noord
De hoge energiekosten dreigen aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl fataal te worden. Het bedrijf vraagt uitstel van betaling aan, zo laten de Ondernemingsraad en vakbond FNV weten.
Het nieuws is maandag door de directie bekendgemaakt tijdens een personeelsbijeenkomst, zegt Klaas Pijper namens de Ondernemingsraad. 'Het kwam hard binnen bij mensen.'

Potentiële overnamekandidaten afgehaakt

Volgens Pijper waren er potentiële investeerders die de gieterij over wilden nemen. Vrijdag haakte de laatste kandidaat af, waardoor de directie zich genoodzaakt voelt uitstel van betaling aan te vragen. Dat is vaak een voorloper van een faillissement.
Door de gestegen energieprijzen is de productie begin september stilgelegd. Daardoor zijn 187 medewerkers ontslagen. Op dit moment zijn er nog circa twaalf werknemers over om het bedrijf voor te bereiden op een mogelijke doorstart.
Anderhalve week geleden luidde Aldel samen met ESD-SIC in Farmsum de noodklok bij het kabinet. De bedrijven, die allebei veel stroom verbruiken, vroegen steun om te kunnen overleven. Ze willen dat Nederland, net als Duitsland, de zware industrie te hulp schiet.
Twee keer eerder failliet
Als Aldel daadwerkelijk failliet gaat, dan zou dat de derde keer in bijna tien jaar zijn. De eerste keer was in 2013. Het bedrijf maakte een doorstart in 2015. In 2017 ging het opnieuw mis bij Aldel. Toen werd het overgenomen door de Amerikaanse investeringsmaatschappij York Capital.
'Het is geen geheim dat dit eraan zat te komen', zegt Masja Zwart van vakbond FNV, die het uitstel van betaling desgevraagd bevestigt. 'De lonen moeten betaald worden, terwijl er nog rekeningen openstaan', omschrijft ze. Wanneer er een definitief oordeel wordt geveld over de toekomst van de aluminiumfabrikant, kan ze niet precies zeggen.

Salaris zou betaald zouden

Medewerkers zijn volgens Pijper zwaar teleurgesteld in de directie. 'Als je twee weken geleden liet weten dat uitstel van betaling dreigt, dan kunnen mensen ermee rekening houden. Dan waren ze niet zo verrast als nu. Het is heel vervelend, want deze week zou het salaris betaald worden. Dat zal nu langer duren.'
Financieel directeur Eric Wildschut was nog niet bereikbaar voor commentaar.