IMG meldt 343 schademeldingen na bevingen van zaterdag in Wirdum

Aardbevingsschade
Aardbevingsschade © Goos de Boer/RTV Noord
Na de aardbeving en naschok van afgelopen zaterdag bij Wirdum zijn tot maandagmiddag 17.00 uur in totaal 343 schademeldingen binnengekomen. Dat meldt het Instituut Mijnbouwschade Groningen.
De meldingen komen uit Wirdum, Appingedam, Loppersum, Leermens, de stad Groningen, Delfzijl, Ten Boer, Winschoten, Zuidlaren, Veendam, Leek, Hoogezand, Roden, Baflo, Marum, Eelde en Zuidwolde.
De twee bevingen in Wirdum van zaterdag hadden een kracht van 2.2 en 1.0 op de schaal van Richter.

Acuut onveilige situatie

Er zijn vier meldingen gedaan van een mogelijk acuut onveilige situatie (AOS). Bij twee meldingen is een inspectie uitgevoerd en vastgesteld dat er geen extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Twee meldingen moeten nog worden beoordeeld, meldt het IMG.

Maatwerk en vaste vergoeding

Van de 343 schademeldingen kozen 194 schademelders voor afhandeling via de maatwerkprocedure en 149 voor een vaste vergoeding van 5.000 euro om de schade mee af te handelen. Bij de maatwerkprocedure stuurt het IMG een deskundige om te adviseren over de oorzaak en omvang van de schade, bij de vaste vergoeding gebeurt dat niet.

Aardbeving en naschok

Afgelopen zaterdag vond rond 12.15 uur bij Wirdum een aardbeving plaats met kracht van 2.2 op de schaal van Richter. Een paar uur later, rond 16.30 uur, volgde een naschok met een kracht van 1.0. Het epicentrum van de naschok lag ook in Wirdum.
8 oktober was het ook al raak in Wirdum, toen was er een aardbeving met een kracht van 3.1, waarmee het in de top tien van zwaarste aardbevingen ooit kwam te staan.