Knoalster oppositie: 'Communicatie rond zwembaden gebeurde niet in juiste volgorde'

Zwembad 't Vlasmeer in Onstwedde
Zwembad 't Vlasmeer in Onstwedde © Martijn Folkers/RTV Noord
Het gemeentebestuur van Stadskanaal moet beter communiceren rond het zwembadendossier in de gemeente. De oppositie voelt zich door wethouder Goedhart Borgesius (VVD) gepasseerd.
Afgelopen vrijdag maakte de gemeente Stadskanaal bekend om de zwembaden ‘t Vlasmeer in Onstwedde en Bad Noord in Stadskanaal over te dragen aan de lokale gemeenschappen en stelt daarbij een bruidsschat beschikbaar voor het wegwerken van achterstallig onderhoud.

Gepasseerd door wethouder

Over dat bericht zelf hebben de partijen geen klagen, maar ze voelen zich wel gepasseerd door de wethouder. ‘Het vervelende was dat uit de communicatie met betrokken partijen bleek dat de voorzitter van een van de zwembaden erachter moest komen via de pers’, zegt raadslid Merlijn Wiersema (CDA. Hij krijgt bijval van GemeenteBelangen en D66, terwijl ook coalitiepartij PvdA niet blij is met de gang van zaken.

'Jammer'

‘Als ik naar de bedragen kijk, was het misschien wel verstandig geweest om de raad mee te nemen en hier een avond aan te besteden’, zegt Erik Bieze (GemeenteBelangen). ‘We moesten het vernemen uit de pers. We hebben de plannen nog niet gezien, dat vinden we jammer.’
Wethouder Borgesius is zich van geen kwaad bewust. ‘We hebben geen persbericht verstuurd, maar een besluitenlijst openbaar gemaakt. Naar aanleiding van de besluitenlijst heeft de pers een publicatie gedaan’, zegt hij. Borgesius zegt hiermee de zaak goed te hebben afgehandeld.

'Niet de juiste volgorde'

Daar wil de oppositie niet aan. Zij geven de wethouder mee: de volgende keer moet de communicatie beter. ‘Iedereen weet wat voor moeite er gedaan is voorafgaand aan dit bericht rond de zwembaden’, zegt Klaas Pals (D66). ‘Nu moeten we via de pers vernemen dat het feestje is doorgegaan. Dat is niet de juiste volgorde.’
Het openhouden van de zwembaden in Stadskanaal is een langslepend dossier geweest, waarbij sluiting van een of meerdere buitenbaden boven de markt hing. Zwembad De Horsten in Musselkanaal werd eerder dit jaar al overgedragen aan een dorpsbedrijf, dat nu zelf de handen uit de mouwen moet steken om het bad open te houden.
Dit najaar volgen de baden 't Vlasmeer in Onstwedde en Bad Noord in Stadskanaal. Door het beheer aan de lokale gemeenschappen over te dragen, hoopt de gemeente dat de baden voor de lange termijn behouden blijven als voorziening in de regio.