Flitsbezoek Geert Wilders aan Zoutkamp brengt 250 mensen op de been

Geert Wilders in gesprek met een inwoonster van Zoutkamp
Geert Wilders in gesprek met een inwoonster van Zoutkamp © RTV Noord
Geert Wilders heeft maandag in Zoutkamp gesproken met inwoners en ondernemers over de nabijgelegen noodopvang voor asielzoekers. Sommige Zoutkampers waren blij met zijn bezoek, anderen betwijfelen of het iets oplevert voor het dorp.
'Daar komt-ie', schreeuwt iemand. Het is iets na half acht 's avonds. en zo'n 250 mensen staan Wilders op te wachten bij een restaurant aan de Reitdiepskade. Zoutkampers, maar ook veel nieuwsgierigen van verder weg. Zo is een gezin uit Friesland vooral benieuwd hoe hij er in het echt uitziet en noemt iemand uit Siddeburen zich 'een trouwe PVV-kiezer die zijn gezicht wil laten zien.'
Er waren veel mensen die vooral kwamen voor een selfie met Wilders
Er waren veel mensen die vooral kwamen voor een selfie met Wilders © RTV Noord
Als Geert Wilders uit zijn auto stapt, met om zich heen het gebruikelijke leger aan beveiligers, wordt hij meteen aangeklampt voor een selfie. De aanleiding voor zijn komst is de overlast van asielzoekers uit de noodopvang in De Marnewaard.
Geert Wilders bezoekt Zoutkamp
Terwijl buiten mensen staan te dringen om een handdruk van Wilders, is er binnen in het restaurant een bewonersbijeenkomst over de noodopvang, met vertegenwoordigers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de politie en de gemeente. 21 mensen hebben zich daarvoor aangemeld.. Eén van hen laat weten dat ze niet op de komst van Wilders zit te wachten omdat hij niks oplost. Ze wil liever niet met naam genoemd worden uit angst voor reacties uit het dorp.
De opvang in De Marnewaard werd in september in gebruik genomen en is bedoeld als 'wachtkamer' voor het aanmeldcentrum in Ter Apel. Er verblijven zo'n zeshonderd asielzoekers, die daar wachten totdat ze aan de beurt zijn voor hun asielaanvraagprocedure.

Probleem aankaarten

Buiten kaart postbezorger Marrie van Nugteren haar problemen aan bij Wilders. Ze voelt zich soms onveilig tijdens haar werk. 'Ik word af en toe op onvriendelijke manier aangesproken door asielzoekers en voel mij daardoor toch geïntimideerd. Ik heb niks tegen buitenlanders en mensen die hier asiel komen aanvragen. Maar er zitten te vaak mensen tussen die hier niks te zoeken hebben.'
De regering belooft altijd heel veel, maar komt nooit wat na
Marrie van Nugteren - Postbezorger in Zoutkamp
Bewoners van Zoutkamp klagen sinds de opening van de opvang over overlast, waardoor ze zich onveilig voelen. 'Ik hoop dat Wilders wat kan doen. De regering belooft altijd heel veel, maar komt nooit wat na. Het is altijd maar afwachten', zegt Van Nugteren.

Oproep aan gemeentebestuur om te luisteren

Ook Geert Wilders kan de Zoutkampers niet meer bieden dan steun: 'Ik kan de problemen aankaarten bij de minister en de staatssecretaris. Maar uiteindelijk is het de gemeenteraad hier die beslist.'
Uiteindelijk is het de gemeenteraad die hier beslist
Geert Wilders - PVV-leider
In gesprek met inwoners herhaalt Wilders dat zij zelf rechtstreeks de gemeenteraad kunnen vragen iets aan de overlast te doen.

Uitnodiging van inwoners

'De gemeenteraad kan dit tegenhouden. Ze zouden meer naar de mensen moeten luisteren', zegt Wilders tegen Dora de Vries uit Zoutkamp. Zij is één van de inwoners die de politicus heeft uitgenodigd.
Zo'n 250 mensen kwamen op het bezoek van Geert Wilders af
Zo'n 250 mensen kwamen op het bezoek van Geert Wilders af © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Of andere dorpelingen op hem zitten te wachten weet ze niet. 'Ik heb in een opwelling de uitnodiging verstuurd, maar ik heb geen idee hoe iedereen erover denkt. Geen idee of Wilders iets kan doen. Het is ook een signaal dat er nu wordt afgegeven. Als ik Kaag had uitgenodigd waren er ook mensen niet blij geweest', zegt Dora de Vries.

Gesprek met burgemeester

Wilders wilde ook met de gemeente praten maar dat kwam er niet van. Burgemeester Henk Jan Bolding: 'Er zou een gesprek komen met hem, maar ik gaf voorrang aan de gesprekken met inwoners. En het schikte de heer Wilders niet om te wachten tot half negen'. Het bezoek van de PVV'er duurde een half uur.
Inwoners konden hun zorgen uiten tijdens de bijeenkomst
Inwoners konden hun zorgen uiten tijdens de bijeenkomst © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Bolding houdt zich verder op de vlakte over de kritiek van de PVV-leider: 'Hij heeft gelijk dat dit een keuze is van het gemeentebestuur. Goedgekeurd ook door de gemeenteraad. We hebben in tijden van crisis onze verantwoording genomen.' De gemeente was vooraf niet geïnformeerd over de komst van Wilders.
Ik hoop dat het blijft zoals het nu gaat
Henk Jan Bolding - Burgemeester
Bolding heeft de indruk dat de extra maatregelen om overlast van asielzoekers tegen te gaan helpen. 'We zijn een week verder en het lijkt rustiger te zijn. Ik hoop dat het blijft zoals het nu gaat.'
Hoewel er maar 21 mensen op de bewonersavond afkwamen is de burgemeester tevreden. 'Het was fijn om in een-op-een-gesprek van inwoners te horen wat hun belevingen zijn en het te hebben over de zorgen. En daar proberen we wat aan te doen.' Een van de bezoekers van de bewonersavond was Zoutkamper Willem Roorda. Hij verklaart na afloop: 'Ik vind het goed dat ik mijn verhaal kwijt kon. Ik heb voor nu duidelijk antwoord gekregen op mijn vragen.'

Selfie gemaakt

Postbezorger Marrie van Nugteren is na afloop van het bezoek van Wilders vooral tevreden met haar selfie. 'En hij heeft beloofd iets voor ons te doen. Maar eerst zien en dan geloven.'