Slachtoffers zware mishandeling Borgsweer: 'Ons leven werd een nachtmerrie'

De vrouw werd met een paal geslagen (reconstructie)
De vrouw werd met een paal geslagen (reconstructie) © AVROTROS
Het stel uit Borgsweer dat in 2020 zwaar mishandeld werd, leeft naar eigen zeggen nog dagelijks met de gevolgen van het geweld. Wie de mishandelingen heeft uitgevoerd, blijft onduidelijk. Een 43-jarige man uit Bad Nieuweschans zou er opdracht voor hebben gegeven. Tegen hem is dinsdag 42 dagen cel geëist waarvan 26 voorwaardelijk.
Zelf zegt de verdachte dinsdagochtend meermaals tegen de rechters: 'Ik heb hier helemaal niets mee te maken.'
Op zondagavond 1 maart 2020 werd aan de Wartumerweg in Borgsweer een hoogzwangere vrouw ernstig mishandeld met een houten paal. Een dag eerder werd haar vriend ook al op dezelfde plek aangevallen. Hij brak zijn kaak en nek.

Roddels over buitenechtelijke affaire

In de periode voorafgaand aan de mishandelingen ging het niet zo goed met de verdachte. Hij lag in scheiding met de vrouw met wie hij een maatschap runde, hij zegt in elkaar geslagen te zijn door zijn schoonvader (die ook in de maatschap zat) en diens broer en daar kwam in 2018 dan ook nog overheen dat het mannelijke slachtoffer, volgens de verdachte, de roddel verspreidde dat hij vreemdging met een zekere Monique.

De een duwt, de ander trekt een mes

Daar hebben de twee wel woorden over gehad. De verdachte geeft toe het slachtoffer daarbij een duw te hebben gegeven, de Borgsweerder zou een mes hebben getrokken. 'Ik had geen relatie met Monique. Toen niet. Later wel', stelt de verdachte. Hij zegt dat hij het stel uit Borgsweer nooit iets aan zou doen.
De families van de slachtoffers kregen brieven waarin werd gesteld dat de vrouw van het stel een stiekeme relatie had met een andere man, van wie ze ook zwanger zou zijn. Haar vriend verklaart dat de verdachte vaak stapvoets langs hun woning reed.

'Geld geboden om het stel een lesje te leren'

Het politieonderzoek naar de dubbele mishandeling liep vast. In december 2020 besteedde Opsporing Verzocht daarom aandacht aan de zware dubbele mishandelingen. Na het programma meldde zich een man met het verhaal dat hij in 2018 was benaderd door de verdachte die geld bood om het stel uit Borgsweer 'een lesje te leren'. Twee anderen meldden zich met een dergelijk verhaal.

Stiekeme geluidsopname van seksende ex

De rechter hield de verdachte voor dat hij door meerdere getuigen als obsessief is omschreven. Zo sloop hij tot twee keer toe rond bij het huis van een re-integratiecoach die hem hielp. Ook maakte hij stiekem door een openstaand raam geluidsopnamen van zijn (op dat moment inmiddels ex-) geliefde Monique, terwijl ze seks had met een andere man.
'Obsessief… ik vind dat zelf niet', reageerde de verdachte, die niet ontkent dat hij geluidsopnamen heeft gemaakt en bij het huis van de coach rondsloop. Wel ontkent hij ook maar iets met de mishandelingen te maken hebben.

Nachtmerrie

De beide slachtoffers weten intussen zeker wie er achter de mishandelingen zit. Ze ondervinden tot op de dag van vandaag de gevolgen van de mishandelingen, vertelt de man in zijn slachtofferverklaring. 'Ons leven werd een nachtmerrie. Het werd duidelijk: iemand heeft het op ons gemunt. De angst en alertheid blijven. 'Bedankt!''
De verdachte heeft reeds 16 dagen gezeten en mag de uitspraak van de rechter in vrijheid afwachten. De rechter doet over twee weken uitspraak.