Aanleg kunstmatig rif in Eems-Dollard begonnen: 'Ik ben hier ontzettend trots op'

Blokken samengeperst slib aan de dijk bij de Eemshaven
Blokken samengeperst slib aan de dijk bij de Eemshaven © Jeroen Willems/RTV Noord
Kun je met een kunstmatig aangelegd rif van vierhonderd kleiblokken het onderwaterleven in de Eems-Dollard verbeteren en de biodiversiteit vergroten? Om antwoord te krijgen op die vraag is de provincie Groningen, samen met een aantal andere partijen, een pilotproject gestart. De eerste kleiblokken zijn dinsdag geplaatst bij de dijk tussen de Eemshaven en Delfzijl.
De blokken worden in groepjes van elf neergelegd en kriskras verspreid over het gebied. Projectleider Jip Koster van ingenieursbureau Netics straalt van oor tot oor als hij de blokken aan de dijk bij de Eemshaven ziet liggen.
'Ik ben hier ontzettend trots op. Het ziet er zelfs nog beter uit dan dat ik in mijn hoofd had zitten.'

'Die mosselen gaan het hele blok overnemen'

De verwachting is dat mossels en oesters zich vastmaken aan de blokken. Koster hoopt de eerste resultaten al rond de zomer te kunnen waarnemen.
'Die mosselen gaan broeden en zich hechten aan de blokken. Ik verwacht dat ze zich vastklampen en met velen een rif gaan bouwen. Die mosselen gaan het hele blok overnemen en zo wordt het een kunstmatig rif.'
De klei wordt onder hoge druk tot compacte blokken geperst
De klei wordt onder hoge druk tot compacte blokken geperst © Steven Radersma/RTV Noord

Blokken zijn van slib

Het bijzondere is dat de blokken gemaakt zijn van baggerslib uit de Eems-Dollard. Het slib wordt in een zogeheten kleirijperij gedroogd en ingeklonken tot klei. Vervolgens wordt het gemengd met een bindmiddel en onder hoge druk geperst tot harde blokken van 250 kilo.

Vijf jaar

Gedeputeerde Johan Hamster van de provincie Groningen is enthousiast over de proef. 'We zien dat de Eems en de Dollard vervuild zijn. Er zit heel veel slib in en dat is niet goed voor vogels, andere dieren en planten. Door het slib er enerzijds uit te halen en ook weer goed toe te passen, wordt het water schoner en komen er plekken waar het waterleven zich weer kan vestigen en gedijen.'
Het project duurt vijf jaar.
Aanleg kunstmatig rif Eems-Dollard begonnen