Advocaat: 'Schutter Haddingestraat handelde uit zelfverdediging'

De Haddingestraat was afgesloten vanwege politieonderzoek
De Haddingestraat was afgesloten vanwege politieonderzoek © Ruben Huisman/Persbureau Meter
De 24-jarige Jarich M. die ervan wordt verdacht dat hij op 9 juni de 50-jarige André Tromp uit Leeuwarden neerschoot in de Groninger binnenstad, deed dat uit zelfverdediging. Dat stelt zijn advocaat tijdens de eerste zitting in de zaak. De Leeuwarder overleed in de nacht na de aanslag. Twee vrienden van hem liepen lichte verwondingen op.
Advocaat Kamil Karakaya vroeg dinsdagmiddag tijdens de eerste pro-formazitting of zijn cliënt zijn proces in vrijheid mocht afwachten. De rechtbank ging daar niet in mee en houdt Jarich M. vast tot aan de volgende zitting. 'Dat doen we uit angst voor herhaling en omdat u een strafblad heeft', zei de rechter.

Angst voor confrontatie

Op de zaak kwam veel publiek af. Zo veel zelfs, dat het niet in de zaal paste die de rechtbank gereserveerd had. Zowel familie en vrienden van de verdachte als die van de overleden Leeuwarder waren aanwezig. Politieagenten hielden hen uit elkaar uit angst voor confrontaties, maar zover kwam het niet.

Noodweer

Advocaat Karakaya noemde de zaak 'buitengewoon triest', en wees op de camerabeelden die er van de schietpartij zijn gemaakt. Daarop is te zien dat zijn cliënt achtervolgd wordt en vervolgens begint te schieten op de mensen die achter hem aan zitten. Sommige beelden gingen kort na de gebeurtenis rond op het internet.
Jarich M. werd volgens zijn advocaat achterna gezeten door de groep uit Leeuwarden, die in Groningen was vanwege een vrijgezellenfeest. 'Meerdere mannen gooiden met flessen, die hem ook raakten op zijn onderrug. Bovendien riepen ze racistische dingen naar hem', zegt de advocaat.

'Jonge vader moet binden met kind'

M. is geboren op Curaçao en was tijdens de zitting aanwezig. Zijn Papiaments is beter dan zijn Nederlands, waardoor hij werd bijgestaan door een tolk. M. kwam rustig over. Tijdens de zitting werd bekend dat hij op 15 september vader is geworden. Mede om die reden wilde zijn advocaat dat hij het vervolg van de zaak in vrijheid kon afwachten. 'Dat is belangrijk voor de binding met het jonge kind', betoogde Karakaya.
De advocaat uitte zich verder verbaasd over het feit dat een voorwerp dat het dodelijke slachtoffer in zijn hand had, niet in beslag is genomen bij het politieonderzoek. 'Het is niet duidelijk hoe groot het voorwerp was dat hij in zijn hand had. Dat vind ik ongelooflijk, want dit zorgt later voor extra discussies tussen mij, de Officier van Justitie (OvJ) en de rechtbank', zegt de advocaat.

Justitie wil niks weten van noodweer

De Officier van Justitie erkende dat het voorwerp dat het slachtoffer in zijn hand had, niet is meegenomen in het onderzoek. Op andere punten was hij het oneens met de lezing van de advocaat. De OvJ vindt dat M. de schietpartij zelf heeft uitgelokt. Hij zou zijn vuurwapen al hebben doorgeladen bij café d'Olle Grieze, waar hij en de groep uit Leeuwarden elkaar tegenkwamen. In de 'krappe' Haddingestraat had hij bovendien makkelijk meer slachtoffers kunnen maken dan de Leeuwarder en zijn twee vrienden.
De rechter wil dat Jarich M. psychisch onderzocht wordt en houdt hem langer vast. Over ongeveer een maand volgt een regiezitting in de zaak. Dat gebeurt ter voorbereiding op de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. Die vindt naar verwachting komend jaar plaats.