Aldel klampt zich vast aan paar strohalmen: 'Sleutel ligt bij Glencore'

Een werknemer van aluminiumproducent Aldel in Delfzijl
Een werknemer van aluminiumproducent Aldel in Delfzijl © ANP (bewerkt door RTV Noord)
Hoe gering ook, er is nog een sprankje hoop dat aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl deels of misschien zelfs geheel overeind blijft. De redding moet komen van een geldschieter, de overheid en daarbij lagere energieprijzen.
Maandag vroeg Aldel uitstel van betaling aan. Of de surseance van betaling voor het Delfzijlster bedrijf het voorportaal van een bankroet is, dat is nog niet te zeggen, stelt directeur Eric Wildschut.

Zwitserse geldschieter

De belangrijkste strohalm waar Aldel zich aan vastklampt is de hulp van geldschieter Glencore. Met die Zwitserse multinational worden dinsdag en de komende dagen gesprekken gevoerd over voortzetting van Damco Aluminium Delfzijl, de officiële naam van Aldel.
Glencore was al betrokken bij Aldel doordat het bedrijf de koop van Aldel in december 2021 door huidig eigenaar Chris McNamee financierde.
Aldel koestert nog een sprankje hoop

Afhaken

De afgelopen weken is met meerdere geïnteresseerde partijen gesproken, zegt Wildschut. Dat waren vooral durfinvesteerders die uiteindelijk allemaal zijn afgehaakt. ‘Waarna we genoodzaakt waren uitstel van betaling aan te vragen.’ Alleen met Glencore zijn de onderhandelingen voortgezet.
Wildschut zegt dat de meeste kandidaten alleen belangstelling hadden voor de gieterij, waar aluminium wordt omgesmolten voor andere producten. Slechts één geïnteresseerde partij wilde praten over een doorstart van zowel de smelterij als de gieterij.
Eric Wildschut voor de microfoon van RTV Noord (archief)
Eric Wildschut voor de microfoon van RTV Noord (archief) © RTV Noord

Doemscenario

Zowel Wildschut als bewindvoerder Erik Eshuis van Trip Advocaten in Groningen kan geen verwachtingen uitspreken over de gesprekken die momenteel met Glencore worden gevoerd. Zeker is wel dat mislukken ervan betekent dat een faillissement zo goed als onvermijdelijk is. ‘Het worstcasescenario’, vat Wildschut dat samen.
Bewindvoerder Eshuis zegt dat de totale schuld van Aldel is opgelopen tot zo’n 40 miljoen euro. Het overgrote deel betreft een langlopende vordering van Glencore. De overige 10 miljoen euro zijn kortlopende schulden die Aldel momenteel niet kan voldoen.
‘De sleutel ligt nu even bij Glencore’, licht Eshuis toe. ‘Dat bedrijf moet een beslissing nemen of het verder wil met Aldel en op welke manier.’

Noodkreet

De hoop dat het kabinet nog met steunverlening over de brug komt is zo goed als vervlogen. Aldel heeft de voorbije maanden meerdere keren een beroep op het kabinet gedaan om de energie-intensieve industrie te hulp te schieten. Twee weken geleden ging er nog een brief de deur uit naar de Tweede Kamer waarin Aldel en ESD, gesteund door brancheorganisatie, de noodkreet nog eens benadrukken.
Wildschut: ’We zijn in gesprek met het ministerie, maar het is too little too late. We hebben geen enkel signaal dat er iets aan zit te komen dat ons kan helpen.’

Hulp

De Aldel-directeur hoopt dat de surseance het kabinet alsnog wakker schudt. ‘De alarmbellen moeten afgaan. Ik hoop dat men zich realiseert hoe serieus en ernstig dit is. En als steunmaatregelen voor ons te laat komen laat het kabinet dan in elk geval wat doen voor de rest van de energie-intensieve industrie.’
Het steekt Wildschut dat er geen ondersteuning is gekomen voor de zware energie-intensieve bedrijven: ‘Nederland was al laat met verlenen van steun aan de bevolking en het mkb, maar voor onze bedrijven is nog helemaal niks.’
Als Aldel sluit, verdwijnt de aluminiumproductie uit Nederland
Eric Wildschut - Financieel directeur Aldel

Verschillen in Europa

Dat terwijl landen als Duitsland Duitsland (250 miljard euro aan steun) en Frankrijk (160 miljard euro) hun zware industrie en energie-intensieve bedrijven wel de helpende hand bieden. ‘De Franse overheid helpt een smelter als Aldel in Duinkerken met 40 miljoen euro om de winter door te komen. En het Franse energiebedrijf EDF rekent met speciale tarieven voor grootverbruikers, waar wij in Nederland het reguliere tarief betalen.’
Eenmaal verdwenen, betekent voorgoed verloren, stelt Wildschut: ‘Als Aldel sluit, verdwijnt de aluminiumproductie uit Nederland.’ Het betekent verlies van productie van een basismateriaal, benadrukt hij. Nederland boet erdoor in aan concurrentiekracht ten opzichte van omringende landen en maakt zich bovendien afhankelijk van landen als China en India, waar de bulk van alle aluminium wordt geproduceerd.
Binnen in de fabriek van aluminiumproducent Aldel
Binnen in de fabriek van aluminiumproducent Aldel © Elwin Baas/ RTV Noord

Waakvlamstand

De ovens in de fabriek staan sinds vorige maand in de waakvlamstand. Een klein clubje van zo’n twintig werknemers houdt de zaak draaiende in de hoop dat bij dalende energieprijzen de aluminiumproductie weer kan worden aangezwengeld.