'Ik heb nog geen corona gehad en hoop het ook niet te krijgen'

Mensen in de rij bij de vaccinatielocatie aan de Osloweg in Stad
Mensen in de rij bij de vaccinatielocatie aan de Osloweg in Stad © Tanja Tuinstra/RTV Noord
Iedereen van 12 jaar en ouder kan vanaf nu bij de GGD terecht voor een herhaalprik met het coronavaccin. 'Het lijkt me handig om toch weer wat meer beschermd te zijn. Ik heb nog geen corona gehad en hoop het ook niet te krijgen', zegt een man die zijn prik komt halen bij de vaccinatielocatie aan de Osloweg in Stad.
Tot deze week stond de vaccinatiecampagne met de herhaalprik open voor ouderen, zorgmedewerkers en mensen met een kwetsbare gezondheid. Tot en met afgelopen zondag kwamen ongeveer 90.000 Groningers de prik halen, zegt een GGD-woordvoerder.

'Je bent een aantal maanden goed beschermd'

'De opkomst onder jonge mensen zal lager zijn dan onder ouderen. Iedereen moet het zelf bepalen, maar vaccinatie kan je plannen en dan weet je dat je een aantal maanden goed beschermd bent', zegt Jan Broer, vaccinatie-arts en epidemioloog.
Als je niet vaccineert en toch besmet raakt, heb je volgens Broer meer kans op long covid. 'Dan hou je langdurig klachten, dat is niet leuk. Dat gebeurt niet alleen bij mensen met een zwakke gezondheid, maar ook bij gezonde mensen.' Ook met vaccinatie kun je overigens besmet raken, maar de kans dat je ernstig ziek wordt, is minder.

Zoals de jaarlijkse griepprik

Broer verwacht dat vaccineren tegen corona uiteindelijk de kant opgaat van de jaarlijkse griepprik. 'Ik denk dat de vaccinatie in de toekomst alleen blijft staan voor risicogroepen. We zien nu in de ziekenhuizen ook dat daar vooral mensen van zeventig jaar of ouder terechtkomen.'
Een medewerker van de GGD op de vaccinatielocatie
Een medewerker van de GGD op de vaccinatielocatie © Tanja Tuinstra/RTV Noord
Op de priklocaties worden eerst de vaccins opgemaakt die nog op voorraad zijn. Volgens Broer werken die 'bovengemiddeld goed'. Hij noemt het terecht dat eerst de voorraad die er nog was, wordt weggeprikt. 'Het gaat wel om publiek geld.'

Herhaalprik als oppepper immuunsysteem

Mensen kunnen de herhaalprik halen als het minstens drie maanden geleden is dat ze een coronabesmetting hebben doorgemaakt of hun laatste coronavaccinatie hebben ontvangen. De herhaalprik is bedoeld als oppepper voor het immuunsysteem, zodat mensen beter beschermd zijn tegen het coronavirus.
Bekijk de video:
'U komt voor de prik?'
Een vrouw die haar prik komt halen aan de Osloweg, is blij dat ze hem krijgt. 'Voor de zekerheid. Ik heb nog geen corona gehad, dus ik heb geluk gehad. Meerdere vrienden hebben het al wel gehad, ik weet de dans telkens te ontspringen.'