Eemsdelta investeert miljoenen in verduurzamen woningen

De aanleg van zonnepanelen op een dak (ter illustratie)
De aanleg van zonnepanelen op een dak (ter illustratie) © FPS/Jos Schuurman
De gemeente Eemsdelta stelt de komende jaren tientallen miljoenen euro's beschikbaar om bijna 1.200 koopwoningen te verduurzamen. Het gaat om huizen waar mensen met een laag inkomen wonen. Eigenaren krijgen een bijdrage om meer dan de helft van de investering mee te bekostigen.
De gemeenteraad ging woensdagavond unaniem akkoord met het plan, waar in totaal 26,5 miljoen euro mee is gemoeid. Het grootste deel komt van het Rijk.

Alleen in kwetsbare dorpen en wijken

De woningen staan in gebieden waar relatief veel mensen wonen met een laag inkomen. Eén op de vijf huishoudens verdient rond een minimumloon. Daardoor hebben ze te weinig geld om te kunnen investeren in hun woning.
Huizen die in aanmerking komen, staan alleen in de wijken Delfzijl Noord, Delfzijl West, het centrum van Delfzijl, De Damster wijk Opwierde, het centrum van Appingedam en de dorpen Farmsum, 't Zandt en Zijldijk. Andere dorpen en wijken vallen dus buiten de boot.
De gemeenteraad is lovend over het plan, dat ervoor moet zorgen dat huiseigenaren minder kwijt zijn aan energiekosten. Sommige partijen zijn tegelijk ook kritisch, omdat het zorgt voor ongelijkheid. 'Het ene dorp wordt verduurzaamd, terwijl het andere dorp links wordt gelaten', zegt Edward Stulp van oppositiepartij Gemeentebelangen Eemsdelta.

Landelijke regels

Wethouder Annalies Usmany-Dallinga (Lokaal Belang Eemsdelta) is het ermee eens dat de regeling voor ongelijkheid zorgt. Dat komt volgens haar door regels van het Rijk, die met 18,5 miljoen euro de grootste bijdrage doet.
Zo mag het geld alleen naar postcodegebieden gaan waar relatief veel mensen met een laag inkomen wonen in verouderde woningen. 'Daardoor vielen veel gebieden bij voorbaat al af, waaronder de hele wijk Tuikwerd in Delfzijl', zegt Usmany-Dallinga. 'Er staan teveel duurdere koopwoningen, terwijl daar ook minima met een eigen huis wonen waar de wind dwars doorheen waait.'
De gemeente Eemsdelta heeft die ongelijkheid geaccepteerd, omdat er anders helemaal geen geld vanuit het Rijk zou komen. 'Nu kunnen we in elk geval 1.200 huishoudens helpen een flinke verbeteringsslag te maken', aldus de wethouder.

Start is volgend jaar

Eigenaren die in aanmerking komen, krijgen volgend jaar een brief met meer informatie. Bewoners kunnen een bijdrage krijgen tot 70% van de investering. Dit mogen ze combineren met andere regelingen voor verduurzaming.
Het doel is om alle huizen met drie labelstappen te verbeteren. Heeft een huis nu bijvoorbeeld energielabel D, dan moet dat na de investering energielabel A zijn. Het gaat om ruim 700 grondgebonden woningen en 450 appartementen. Ook worden vijftien verouderde, slecht onderhouden winkels in Delfzijl omgebouwd tot woning.

Meer Groningse gemeenten

De bijdrage van het Rijk komt uit het zogeheten Volkshuisvestingsfonds. Het is een landelijke pot van 450 miljoen voor verduurzaming van koopwoningen. In onze provincie hebben ook de gemeenten Het Hogeland, Midden-Groningen en Groningen een bijdrage hieruit gekregen. Oost-Groningen viste achter het net, waar bestuurders flink van baalden.
In Eemsdelta doet naast het Rijk ook de provincie Groningen een duit in het zakje van bijna drie miljoen euro. De gemeente Eemsdelta zelf legt ruim 3,5 miljoen euro bij.