Gemeente Groningen stelt stedenband met dictatuur Nicaragua niet ter discussie

Een aantal panden in San Carlos, Nicaragua
Een aantal panden in San Carlos, Nicaragua © David Berkowitz/Flickr (Creative commons)
Het college van burgemeester en wethouders van Groningen vindt het niet nodig om de stedenband met San Carlos in Nicaragua te verbreken. Het CDA vindt de stedenband niet gepast omdat het land wordt geleid door een dictator en Nicaragua de diplomatieke banden met Nederland onlangs heeft verbroken.
Wethouder Manouska Molema (GroenLinks) laat op vragen van het CDA weten dat de Stedenband zich bezighoudt met de bevolking en er geen band is op bestuurlijk niveau. 'De huidige dictatuur is ons een doorn in het oog en dat heeft geleid tot het verbreken van de band tussen de overheden. Projecten op onder meer het gebied van microkrediet en andere humanitaire ondersteuning zijn wel doorgezet, die lopen niet via de overheden.'

'Lokale bevolking kan steun goed gebruiken'

Het verbreken van de band zou volgens de wethouder niet wenselijk zijn omdat er al 35 jaar sprake is van een band tussen de bevolking van San Carlos en Groningen. 'De lokale bevolking kan onze steun juist goed gebruiken. Het is nu ook niet aan het college om de band te verbreken, wij voeren uit wat de gemeenteraad heeft vastgesteld', zegt ze ter verduidelijking.

Muurschildering

Onlangs werd de stedenband tussen beide steden extra kracht bijgezet met een muurschildering aan de Oosterweg in de stad.