Streekvervoer gaat in december mogelijk vier dagen plat

Stakende chauffeurs voor het provinciehuis in Assen
Stakende chauffeurs voor het provinciehuis in Assen © RTV Drenthe
Werkgevers in het streekvervoer krijgen tot 11 december de tijd om met garanties te komen voor een eerlijke en goede cao. Als dat niet gebeurt, komt er vanaf 12 december een vierdaagse staking. Dat zegt vakbond FNV Streekvervoer.
De werknemers in het streekvervoer, buschauffeurs, machinisten en verkeersleiders, staakten vorige week ook al voor een hoger loon, minder werkdruk en een aanpak voor het personeelstekort.

Ziekteverzuim met 20 procent gestegen

FNV-bestuurder Marijn van der Gaag: ‘De medewerkers staat het water aan de lippen met de gestegen prijzen, dat moet gecompenseerd worden met een loonstijging. Door het personeelstekort ligt er een enorme druk op het personeel, waardoor het gemiddelde ziekteverzuim inmiddels is gestegen tot 20 procent. De werkgevers sturen aan op zo laag mogelijke loonkosten en zo groot mogelijke flexibiliteit van de medewerkers, maar dat is niet langer houdbaar.’
Onder de cao streekvervoer vallen zo’n 13.000 mensen. De huidige cao, die de leden van de FNV voor de zomer verwierpen, loopt 31 december 2022 af.