Financiering Werelderfgoedcentrum Waddenzee is rond

Het zeehondencentrum krijgt een plek in het Werelderfgoedcentrum
Het zeehondencentrum krijgt een plek in het Werelderfgoedcentrum © Architectenbureau Dorte Mandrup
Het geld dat nodig is om het nieuwe Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC-W) in Lauwersoog te bouwen, is bij elkaar. Dat laat wethouder Arjen Nolles van de gemeente Het Hogeland weten na raadsvragen.
In juni werd bekend dat het nieuwe Werelderfgoedcentrum 43,7 miljoen euro ging kosten, 17,4 miljoen euro meer dan eerder was begroot. Het gebouw was fors duurder geworden door de gestegen bouwkosten en hogere brandstofkosten. Stichting WEC, verantwoordelijk voor het bouwproject, moest toen op zoek naar een manier om de gestegen kosten te dekken. Ook is er gekeken of het project goedkoper uitgevoerd kan worden.
In het pand komt het Zeehondencentrum van Pieterburen. Ook komen er expositieruimten, onderzoeks- en vergaderruimten, horeca en een winkel.

Stand van zaken

Lokaal Sociaal wilde tijdens de raadsvergadering woensdagavond graag van de wethouder weten hoe het project ervoor staat. De gemeente staat namelijk garant voor een lening die nodig is voor de bouw.
'De stichting heeft fors weten te bezuinigen op de bouwkosten. Onder meer door geen kelder meer te plaatsen waarin alle machines komen te staan. Die komen nu boven de grond', laat wethouder Nolles weten. 'Ook het bassin voor de zeehonden, dat oorspronkelijk heel hoog op de tweede verdieping zat, is naar beneden gehaald. Daardoor lukt het qua constructie goedkoper te werken.'
Daarnaast is er volgens de wethouder gesproken met de bouwer, die heeft toegezegd een deel van de reducering van de bouwkosten op zich te nemen. 'Pieterburen heeft er ook zelf geld bijgedaan en de financiering is inmiddels rond', aldus Nolles. De bouwkosten zijn nu teruggebracht naar ruim 41,4 miljoen euro.
Verder verwacht de stichting meer bezoekers dan eerder geschat. In het openingsjaar wordt verwacht dat er 125.000 mensen op het Werelderfgoedcentrum afkomen. Eerder werd dit geschat op 120.000.
Voor de bouw is geld geworven bij onder meer het Waddenfonds, Nationaal Programma Groningen en de provincie Groningen. Daarnaast is er nog een lening nodig voor de bouwkosten, daar wordt volgens het college nu aan gewerkt bij een bank.

Presentatie

'18 november worden de aangepaste plannen gepresenteerd. En daar zijn we zeer verheugd over', laat wethouder Nolles weten. Stichting WEC is gevraagd om een reactie maar heeft laten weten nog niet te willen reageren. Ze willen de gewijzigde plannen pas toelichten tijdens de bijeenkomst in november.
De stichting verwacht dat de bouw start in 2023 en dat alle bouwwerkzaamheden in 2025 zijn afgerond.