Strijdbaar Donar niet opgewassen tegen BC Budivelnyk

Donar had een flinke kluif aan BC Budivelnyk
Donar had een flinke kluif aan BC Budivelnyk © JK Beeld
Donar speelde woensdagavond in de strijd om de FIBA Europe Cup tegen het Oekraïense BC Budivelnyk. In MartiniPlaza kwamen de strijdbare Groningers er uiteindelijk niet aan te pas: 61-74.
Donar begon flets aan het duel met de lange Oekraïners, die al gauw een marge van tien punten op het scorebord hadden gespeeld. De thuisclub brak niet door de defensie van de tegenstander en kreeg zelf geen grip op het vlugge spel van de bezoekers.
Samenvatting Donar - Budivelnyk

Ontevreden coach

Halverwege het eerste kwart zag coach Andrej Stimac zich genoodzaakt om een time-out in te lassen, in de hoop zijn mannen weer op juiste spoor te krijgen. De Kroaat stond meermaals gefrustreerd langs de lijn om zijn ploeg te coachen. Het mocht niet baten in het eerste kwart: 8-19.
In het begin van het tweede kwart lag het spel een tijdje stil in MartiniPlaza. Het scorebord werkte niet naar behoren, wat los stond van de tussenstand: 8-23.

Statistieken spreken boekdelen

Donar kwam er niet aan te pas tegen het sterke Budivelnyk. Halverwege het tweede kwart hadden de Groningers slechts dertien rebounds, tegenover negentien rebounds van de fysiek sterkere mannen uit Kiev. Het schotpercentage van Donar was dramatisch: slechts twintig procent van de pogingen waren raak.
De thuisploeg probeerde de achterstand wel te verkleinen, maar had ruzie met de basket. De tegenstander had een stuk minder moeite met scoren. De thee zal bitter gesmaakt hebben in de rust: 20-40.

Donar staat op

Donar herstelde zich in het derde kwart. Het kwaliteitsverschil was nog altijd overduidelijk, maar de Groningers schoten, onder het toeziend oog van de 2300 supporters in MartiniPlaza, meer met scherp.
Aan de hand van Charles Callison en Clay Mounce verkleinde de thuisploeg de achterstand en scoorde in het derde kwart meer punten dan in de gehele eerste helft: 46-61.
Statistieken Donar
Topscorers: Charles Callison en Clay Mounce (beiden 15)
Meeste assists: Charles Callison en Olaf Schaftenaar (beiden 2)
Meeste rebounds: Clay Mounce (8)
Driepunters: 25%

Toch een spannende slotfase

Ook in het laatste kwart bleef Donar strijdbaar. De Groningers lieten het hoofd niet hangen en verkleinde de marge zelfs naar twaalf punten met nog twee minuten op de klok.
Het mocht niet baten. Donar kwam te kort tegen het (fysiek) sterkere BC Budivelnyk en verliest zo voor de derde keer op rij in de Europe Cup: 61-74.
Komende tegenstanders
Aanstaande zaterdag speelt Donar wederom in MartiniPlaza, als BAL op bezoek komt in de competitie.

Volgende week woensdag komt BC Kalev/Cramo naar Groningen in strijd om de FIBA Europe cup. Beide duels zijn live te bekijken op de website van RTV Noord.