Meesteroplichter Johan S. mag hoger beroep in vrijheid afwachten

Oplichter Johan S. in 2016
Oplichter Johan S. in 2016 © Archief RTV Noord
De meermaals wegens oplichting veroordeelde Johan S. (52) wordt een dezer dagen weer op vrije voeten gesteld. S., die ook in Groningen veel slachtoffers maakte, werd dit voorjaar andermaal veroordeeld, maar ging tegen dit vonnis in hoger beroep.
Dit appèl mag hij in vrijheid afwachten. Los daarvan loopt er nog wel een ander onderzoek tegen hem omdat hij via het cateringbedrijf JBRI in Hengelo tientallen klanten zou hebben gedupeerd, meldt RTV Oost.

Al kleine 25 jaar als oplichter actief

Johan S. is al een kleine 25 jaar als oplichter actief. In een van zijn laatste rechtszaken noemde de rechtbank hem letterlijk 'een parasiet' terwijl de reclassering intussen de moed heeft opgegeven. De enige manier om de samenleving en toekomstige slachtoffers tegen S. te beschermen is volgens de reclassering een forse celstraf, zo valt te lezen in het vonnis.
S. benaderde onder een valse naam via een datingsite vrouwen, deed zich voor als een politieman met een goed salaris en een eigen vermogen, trok bij ze in waarna hij de dames financieel uitkleedde.

Ook slachtoffers in Groningen

Johan S. maakte ook in Groningen veel slachtoffers. De man woonde onder meer in Ten Post, waar hij een spoor van onbetaalde rekeningen achterliet. In januari van dit jaar werd hij aangehouden in Vlagtwedde.