Lopend Vuur: Ik ga voor die herhaalprik

Een man wordt gevaccineerd door GGD-personeel
Een man wordt gevaccineerd door GGD-personeel © ANP
Iedereen van 12 jaar en ouder kan vanaf nu bij de GGD terecht voor een herhaalprik met het coronavaccin. Tot deze week stond de vaccinatiecampagne met de herhaalprik open voor ouderen, zorgmedewerkers en mensen met een kwetsbare gezondheid. Tot en met afgelopen zondag kwamen ongeveer 90.000 Groningers de prik halen, zegt een GGD-woordvoerder.
'De opkomst onder jonge mensen zal lager zijn dan onder ouderen. Iedereen moet het zelf bepalen, maar vaccinatie kan je plannen en dan weet je dat je een aantal maanden goed beschermd bent', zegt Jan Broer, vaccinatie-arts en epidemioloog.
Als je niet vaccineert en toch besmet raakt, heb je volgens Broer meer kans op long covid. 'Dan hou je langdurig klachten, dat is niet leuk. Dat gebeurt niet alleen bij mensen met een zwakke gezondheid, maar ook bij gezonde mensen.' Ook met vaccinatie kun je overigens besmet raken, maar de kans dat je ernstig ziek wordt, is minder.
Het is voor iedereen mogelijk om de herhaalprik tegen het coronavirus nu te laten inplannen. Op de site van de GGD stond eerst nog een leeftijdslimiet, omdat nog niet alle geboortejaren aan de beurt waren, maar die limiet is recent verwijderd.
Een maand geleden gaf bijna 58 procent van de stemmers van ons Lopend Vuur aan de boosterprik te willen halen. Hoe is dat nu, nu het aantal coronagevallen lijkt te dalen maar de najaarsgolf nog niet voorbij is?

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

WhatsApp

'We zijn te veel afhankelijk van WhatsApp' was woensdag ons Lopend Vuur. Van de 4624 stemmers was 61 procent het daarmee eens, 39 procent oneens.