Eigen spoortunnel voor Niezijlster koeien: 'Het was hier echt heel gevaarlijk'

De veetunnel bij Niezijl
De veetunnel bij Niezijl © Jan Been/RTV Noord
Het heeft jaren geduurd, maar eindelijk is het geregeld: de gebroeders Cazemier in Niezijl hebben een tunnel voor hun koeien. Met de tunnel kunnen de honderdzestig koeien van de Cazemiers veilig het spoor van het traject Groningen-Leeuwarden oversteken.
Tot nu toe moesten de koeien óver het spoor en met de huidige acht treinen per uur is dat met zoveel dieren levensgevaarlijk voor zowel vee als treinreizigers.

Acht treinen per uur

Willem en Gert-Jan Cazemier hebben hun boerderij aan de Rijksstraatweg in Niezijl. Hun weilanden worden doorkruist door de spoorlijn. Inmiddels komen daar in beide richtingen acht treinen per uur langs. Als er gemolken moet worden en de koeien grazen aan de ‘verkeerde kant’ van het spoor, dan moeten ze het spoor oversteken. Dat duurt zo’n twintig minuten en daarvoor werd een eigen overgang gebruikt.
De koeien gaan nu onder het spoor door
De koeien gaan nu onder het spoor door © Jan Been/RTV Noord

'Het was echt heel gevaarlijk'

Met de toename van het aantal treinen en de hogere snelheid waarmee gereden wordt is veilig oversteken er niet meer bij. ‘Bij mist of bij een ontregelde dienstregeling was het echt heel gevaarlijk om over te steken', zegt Willem.
Gert-Jan vult aan: ‘We gaan per jaar zo’n zeventig dagen met de koeien naar de andere kant van het spoor. En dat twee keer per dag. Er is nauwelijks tijd om over te steken en dat zorgt voor stress bij ons en bij ons vee.’
Het werd voor mij iets persoonlijks. Ik wilde dit voor elkaar krijgen
Geertje Dijkstra-Jacobi - voormalig raadslid VVD Zuidhorn
De grote wens was een tunnel. Vanaf 2016 zijn de broers daarmee bezig geweest. Ze klopten aan bij ProRail, maar het duurde veel langer dan gehoopt om het voor elkaar te krijgen. De Cazemiers vonden steun bij Geertje Dijkstra-Jacobi, destijds raadslid voor de VVD in Zuidhorn en later wethouder in Westerkwartier.

Persoonlijk

De inmiddels teruggetreden politica maakte zich persoonlijk sterk voor de zaak van de Niezijlster veehouders. ‘Het werd voor mij iets persoonlijks. Ik wilde dit voor elkaar krijgen. Je voelde de stress bij de mannen als je er met hen over sprak aan de keukentafel. Door te blijven pushen bij ProRail en andere instanties is het eindelijk gelukt en daar ben ik ontzettend blij mee.’
Bekijk hier hoe de koeien gebruikmaken van de nieuwe tunnel:
Niezijlster koeien wandelen door eigen spoortunnel