Vier mannen de cel in voor opzetten drugslabs in Friesland en Drenthe

De onderdelen en grondstoffen voor een drugslab die de politie aantrof in Nieuw-Roden
De onderdelen en grondstoffen voor een drugslab die de politie aantrof in Nieuw-Roden © Politie.nl
De rechtbank in Assen heeft vier mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen tot drie jaar voor het opzetten en runnen van meerdere drugslabs in Drenthe en Friesland. De twee Groningse verdachten moeten twee en negen maanden de cel in.
De 39-jarige Drentse hoofdverdachte kreeg de zwaarste straf opgelegd: hij moet van de rechtbank drie jaar de cel in. Volgens de rechter is de man al sinds 2017 bezig met de productie van synthetische drugs. Dat zou hij doen vanuit twee drugslabs in het Friese Sûwald en Nieuw-Roden.

Drugslab bij toeval ontdekt

De Assenaar liep tegen de lamp bij een politie-inval in een schuur in Suwâld, waarbij 'slechts' gezocht werd naar een hennepplantage. Het drugslab werd bij toeval gevonden in een naastgelegen schuur. Het lab had een capaciteit van tussen de 1,4 tot 2,3 miljoen pillen. Later werd ook het lab in Nieuw-Roden ontdekt.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zou de man ook verantwoordelijk zijn voor het opzetten van een drugslab in Zuidlaarderveen en het dumpen van drugsafval, maar de rechtbank vond dit niet bewezen.

Drugslab in kinderrijke wijk

De 32-jarige Groninger werd door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 maanden, waarvan ruim 15 maanden voorwaardelijk. Volgens de rechtbank is de man verantwoordelijk voor het opzetten van het drugslab in Nieuw-Roden. Ook een 40-jarige man uit Nieuw-Roden en een 32-jarige man uit Zevenhuizen werden veroordeeld voor betrokkenheid bij het drugslab in Nieuw-Roden. Beide mannen zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 22 voorwaardelijk.
Het drugslab in Nieuw-Roden werd gevonden in twee woningen. Volgens de politie ging het daarbij om een kinderrijke wijk. De politie sprak over een levensgevaarlijke situatie: 'Niet enkel de productie van synthetische drugs, ook de opslag van de chemicaliën die benodigd zijn bij de productie, is levensgevaarlijk.'
Een 37-jarige Groninger werd door de rechtbank vrijgesproken, zijn betrokkenheid kon volgens de rechter niet worden bewezen.