Reddingspogingen stranden, aluminiumproducent Aldel is failliet

Vrachtwagens volgeladen met aluminium vertrekken bij Aldel in Delfzijl
Vrachtwagens volgeladen met aluminium vertrekken bij Aldel in Delfzijl © Loek Mulder/RTV Noord
Aluminiumproducent Aldel is failliet verklaard. Onderhandelingen met investeerders en financiers over voortzetting van het bedrijf zijn de afgelopen dagen op niks uitgelopen.
Voor de derde keer in haar bestaan gaat de aluminiumfabriek in Delfzijl bankroet. De hoge energieprijzen hebben Damco Aluminium Delfzijl, zoals de officiële naam luidt, de das omgedaan. Dat bevestigt vakbond FNV.
Eerder deze week vroeg de aluminiumsmelter al uitstel van betaling aan. Curator Eshuis gaf toen al aan de toekomst voor het bedrijf somber in te zien, maar volgens hem weren er nog wel mogelijkheden.

Laatste strohalm

De belangrijkste strohalm waar Aldel zich aan vastklampte was de hulp van geldschieter Glencore. Met die Zwitserse multinational werden dinsdag nog gesprekken gevoerd over voortzetting van Damco Aluminium Delfzijl. Naar nu blijkt heeft dat dus niets opgeleverd.
In september werd een groot deel van de fabriek al stilgelegd. Ruim honderdtachtig medewerkers kwamen daardoor thuis te zitten. Een kleine vijftien medewerkers houdt sindsdien de fabriek op een soort waakvlamstand. Dit was volgens curator Eshuis bedoeld om de productie op korte termijn weer te kunnen opstarten. Of de fabriek nu definitief wordt stilgelegd, is niet bekend.
Bekijk hier de geschiedenis van Aldel door de jaren heen:
De geschiedenis van aluminiumfabriek Aldel in beeld

Energieprijs doet Aldel de das om

Aldel opende in 1966 de deuren in Delfzijl. De aluminiumsmelter kwam naar de havenstad omdat door de vondst van het Groningse gas, er meer dan genoeg energie beschikbaar was om de fabriek rendabel te laten draaien. Door de gestegen energieprijzen hangt de vlag er nu heel anders bij en lijken de huidige energieprijzen de fabriek nu juist de das om te doen.