Woongroep Marenland gaat bijna 300 huizen verduurzamen

Huurwoningen in Appingedam (archief)
Huurwoningen in Appingedam (archief) © Martin Drent/RTV Noord
Woningcorporatie Marenland heeft het startsein gegeven voor de renovatie van 292 woningen. De huizen krijgen isolatie voor de vloer, de muren en het dak. Ook krijgen de meeste woningen een nieuwe badkamer, keuken en wc.
Het gaat om huizen met een laag energielabel. Dankzij de maatregelen zijn huurders straks minder geld kwijt aan energiekosten.

Ook versterkt

De huizen staan verspreid over de gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland. Woongroep Marenland combineert de renovatie met eventuele versterkingsmaatregelen vanwege de aardbevingen, waardoor huurders maar één keer werklui over de vloer krijgen. De corporatie stemt dit af met de Nationaal Coördinator Groningen.
Sommige huizen krijgen kunststof kozijnen met HR++ glas. Ook wordt een deel van de huizen voorzien van zonnepanelen en een (hybride) warmtepomp. Daardoor moet het gasgebruik aanzienlijk dalen.

Komend voorjaar van start

De meeste huizen die gerenoveerd worden, staan in Appingedam. Bij dit project zijn ook huizen betrokken in Zijldijk, Leermens, Uithuizen, Uithuizermeeden, Warffum, Middelstum, Zeerijp, Oosterwijtwerd, Roodeschool en Spijk.
De werkzaamheden starten komend voorjaar en zijn naar verwachting na de zomer van 2024 afgerond. De renovatie wordt gedaan door bouwbedrijf Heijmans.