Bakkers uit Westerkwartier vragen gemeente om financiële hulp: 'We zitten hier met vijf en willen dat zo houden'

De bakkers uit gemeente Westerkwartier vrezen voor hun voortbestaan
De bakkers uit gemeente Westerkwartier vrezen voor hun voortbestaan © Jan Been/RTV Noord
De vijf bakkers uit het Westerkwartier overhandigden donderdagmiddag een brandbrief aan het gemeentebestuur over de explosief gestegen energiekosten. Zonder directe financiële steun van de gemeente dreigt het einde voor een aantal van hen, waarschuwen ze.
De compensatieregeling waarmee het kabinet mkb-bedrijven in de benen wil houden, geldt vanaf komend voorjaar. 'En dat is voor sommigen te laat', zegt Weit Hamersma van de gelijknamige bakkerij uit Grootegast resoluut.

Vrees voor helft van bakkerijen

Hamersma vreest niet voor zijn eigen voortbestaan, maar wel voor dat van zijn collega's. 'Ik heb geïnvesteerd in mijn zaak, dus redden doe ik het nog wel. Maar er zijn ook bakkers die het niet gaan halen. Landelijk valt de helft om', waarschuwt hij.
Een van de bakkers uit het Westerkwartier die bijna op het randje van de afgrond balanceert, is Iene Leistra uit Ezinge. 'Ik slaap nog wel goed', relativeert hij. 'We proberen het beste ervan te maken en doen ons best, meer kunnen we niet doen.'
Een tekstgedeelte uit de brandbrief
Een tekstgedeelte uit de brandbrief © Jan Been/RTV Noord
De maandlasten van zijn bakkerszaak gingen drie keer over de kop. Met man en macht probeert hij de kosten te drukken, maar dat gaat niet van harte. 'Het is doorbijten en positief blijven.'

Brandbrief voor de burgemeester

Onder anderen burgemeester Ard van der Tuuk van Westerkwartier krijgt de brandbrief donderdagmiddag overhandigd. Kern van de boodschap die de bakkers aan hem overbrengen: 'We zitten hier met z'n vijven, en willen dat zo houden', aldus Hamersma.
De bakkers uit het Westerkwartier, met burgemeester Ard van der Tuuk en wethouder Marjan Sijperda
De bakkers uit het Westerkwartier, met burgemeester Ard van der Tuuk en wethouder Marjan Sijperda © Jan Been/RTV Noord