UMCG krijgt eigen zonnepark

Zonnepanelen (ter illustratie)
Zonnepanelen (ter illustratie) © Jeroen Willems/RTV Noord
Een deel van de elektriciteit voor het UMCG wordt vanaf volgend jaar geleverd door een nieuw zonnepark aan de rand van de stad Groningen. Het ziekenhuis is mede-eigenaar.
Het UMCG-zonnepark komt tussen het bestaande zonnepark bij Roodehaan en het nieuwe zonnepark van Solarfields, dat nu in aanbouw is. Het zonnepark bestaat uit ongeveer twintigduizend zonnepanelen, bij elkaar goed voor een jaarvermogen van tien gigawattuur. Ter vergelijking: dat is het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ongeveer vierduizend huishoudens.

Aparte kabel

De stroom zal via een aparte kabelverbinding van het zonnepark rechtstreeks naar de UMCG-vestiging aan de Jeverweg worden geleverd. Daar staan het logistieke centrum en datacenter van het ziekenhuis die bij elkaar twee gigawattuur per jaar verbruiken. De overige stroom zal door het ziekenhuiscomplex aan het Hanzeplein worden gebruikt.

Verduurzaming

Het eigen zonnepark past in het streven van het UMCG om te verduurzamen. Bovendien helpt het om de gestegen kosten voor energie omlaag te krijgen. Maar met een jaarlijks verbruik van in totaal 33 gigawattuur blijft het UMCG voor zijn elektriciteitsbehoefte voor een aanzienlijk deel aangewezen op het publieke net via een externe energieleverancier.