Aldel-directeur houdt na bankroet hoop op koper

Aldel
Aldel © FPS/Jos Schuurman
Directeur Eric Wildschut van Aldel ziet nog altijd kansen voor het bedrijf. De kans dat zich een partij meldt die het failliete bedrijf wil voortzetten is volgens hem zelfs aanzienlijk.
Aldel vroeg zelf donderdagmiddag het faillissement aan, waarna dat werd goedgekeurd door de rechtbank. ‘Ik acht de kans groot dat er een koper voorbij komt’, zegt een aangeslagen Wildschut kort nadat Aldel bankroet is gegaan.
Gesprekken over overname, onder meer met de Zwitserse multinational Glencore, de belangrijkste financier tot voor kort, leidden de afgelopen dagen tot niks.

Vrij van schulden

Overnamekandidaten kunnen het bedrijf nu grotendeels vrij van schulden overnemen. ‘Dat is anders dan wanneer je een lopend bedrijf koopt en wilt voortzetten’, aldus Wildschut. ‘Ik heb goede hoop dat dit partijen zal trekken.’ De schuldenlast van Aldel bedroeg zo’n veertig miljoen euro.
Wildschut wijst erop dat ook de daling van de gasprijs mogelijkheden opent. ‘Vandaag stond die op 38 euro, dat is nog maar een tiende van de 380 euro die er op het hoogtepunt voor betaald moest worden.’
In welke vorm, omvang of met hoeveel werknemers Aldel eventueel verder kan, daar is volgens Wildschut nu nog weinig zinnigs over te zeggen.
Veel is er op dit moment van Aldel niet meer over. Eind 2021 ging de energieslurpende elektrolysehal al dicht, waarbij 120 banen verdwenen. Enkele weken geleden werd ook de smelterij stilgelegd, met een verlies van 187 banen. De fabriek is in de waakvlamstand gezet, in afwachting van betere energieprijzen.
Een werknemer van Aldel fietst over het bedrijfsterrein
Een werknemer van Aldel fietst over het bedrijfsterrein © FPS/Jos Schuurman

Een man of twaalf houdt de zaak draaiende

Een man of twaalf houdt er de zaak draaiende, ook na het faillissement. Dat doen ze om de fabriek vlug te kunnen opstarten na een eventuele overname. Helemaal stilleggen zou teveel tijd en energie kosten bij een herstart.
De Aldel-directeur spreekt nog een keer zijn teleurstelling uit over het gebrek aan steun van het kabinet. Aldel heeft alleen en samen met andere bedrijven meerdere keren gevraagd om hulp uit Den Haag, maar vond daar geen gehoor.
Steun betekent niet eens altijd dat de portemonnee getrokken wordt
Aldel-directeur Eric Wildschut over gebrek aan steun van het kabinet
Ook uitbetaling van de zogeheten ETS-gelden, een kostencompensatie voor het Europese emissiehandelssysteem, liet lang op zich wachten. Voor Aldel ging het hierbij volgens Wildschut om enkele miljoenen. Het bedrag zou al begin dit jaar uitgekeerd worden, maar Aldel ontving het volgens Wildschut woensdag, een dag nadat het bedrijf uitstel van betaling was verleend.
‘Steun betekent niet eens altijd dat de portemonnee getrokken wordt’, aldus Wildschut richting het kabinet en het ministerie van EZK. ‘We hadden ook samen naar andere oplossingen kunnen zoeken, maar daar wilde men ook niet aan.’

Ook vakbond houdt enige hoop

Vakbond FNV houdt eveneens enige hoop. ‘Het kan best zijn dat er een partij is die het faillissement heeft afgewacht’, verklaart vakbondsbestuurder Pieter Beuzenkamp. Hij wijst erop dat dit het derde faillissement in tien jaar tijd is en dat eerdere keren het bedrijf ook uit de as herrees.
De vakbond ijvert nu voor uitvoering van het sociaal plan. Er is afgesproken dat dit ondanks het faillissement geldig blijft. Glencore heeft een garantstelling gegeven voor uitbetaling van salarissen van de ontslagen werknemers. ‘Vrij uniek’, aldus Beuzenkamp. ‘Meestal valt er voor de werknemers uit een failliete boedel niet meer zoveel te vorderen.’
In het plan is bovendien geld gereserveerd voor opleidingsbudgetten en werk-naar-werk-trajecten voor de ongeveer tweehonderd werkloze Aldellers. Beuzekamp: 'Het is belangrijk dat dit geld niet in de boedel terecht komt, want dan raken we het kwijt voor het sociaal plan.'
Curator Erik Eshuis zegt dat Aldel voor kerst een nieuwe investeerder moet hebben gevonden, anders stopt het bedrijf definitief. Eshuis denkt niet dat hij na die tijd alsnog een geïnteresseerde partij vindt.