Basketballer Rienk Mast voorlopig uitgeschakeld door knieblessure

Rienk Mast in actie namens Bradley Braves
Rienk Mast in actie namens Bradley Braves © Bradley University
Rienk Mast (21) staat in Amerika voorlopig aan de kant met een blessure aan zijn rechterknie. De Groningse basketballer liep die op tijdens een training met zijn team Bradley Braves uit Peoria, Illinois.
Mast leek juist goed te beginnen aan zijn vierde jaar, van in totaal vijf, in Amerika. Hij werd in het voorseizoen verkozen tot het All-MVC First Team, als een van de zes beste spelers van zijn conference. Zijn team wordt tevens ingeschat als de nummer twee van de competitie, achter Drake uit Des Moines, Iowa.

Tweede knieblessure

Het is al de tweede zware knieblessure voor Rienk Mast, die daardoor in zijn eerste jaar in Amerika geen enkele wedstrijd speelde. Toen ging het om de voorste kruisband in zijn linkerknie. Hierdoor beleefde hij destijds een zogeheten 'redshirt year', waardoor hij een extra jaar mag basketballen voor Bradley University. Uitgerekend in dat seizoen werd zijn ploeg kampioen van de conference. Mast komt met zijn team uit in de Missouri Valley Conference, waarin tien ploegen uit de staten Illinois, Iowa, Indiana en Missouri meedoen.

Achtste en vijfde

De daarop volgende seizoenen eindigde Mast met zijn team als achtste en vijfde in de reguliere competitie en werd hij met zijn ploeg vervolgens in beide gevallen in de eerste wedstrijd van het eindtoernooi uitgeschakeld.

Reboundend de beste

Persoonlijk speelde Rienk Mast het afgelopen seizoen uitstekend. Hij maakte bijvoorbeeld negen double-doubles (d.w.z.: zowel qua punten als qua rebounds in de dubbele cijfers). Het was maar liefst 32 jaar geleden dat een speler van The Braves voor het laatst goed was voor negen double-doubles in één seizoen. Hij was scorend gezien de op een-na-beste speler van het team (11,6 gemiddeld) en reboundend was hij zelfs de beste van alle spelers in zijn conference (8,4 gemiddeld). Hij ontving ook diverse onderscheidingen, waaronder een plek in het All-Missouri Valley Conference Third Team.