Advocaat mag gevangenis Ter Apel niet in na vermeende smokkel

De gevangenis van Ter Apel vanuit de lucht
De gevangenis van Ter Apel vanuit de lucht © PI Ter Apel
De gevangenis in Ter Apel heeft een advocaat de toegang ontzegd omdat hij ervan wordt verdacht spullen naar binnen te hebben gesmokkeld. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie.
Tegen de advocaat is aangifte gedaan en ook de deken van de Orde van Advocaten in Midden-Nederland is ingelicht.

Andere gevangenissen

Het is volgens de woordvoerder aan het Openbaar Ministerie om het voorval te onderzoeken en ook waarom de advocaat zou hebben gesmokkeld. Alle andere gevangenissen zijn ook op de hoogte gesteld. Het ministerie van Justitie raadt aan om de verdachte advocaat niet toe te laten, maar het is aan de directies van de gevangenissen zelf om hiertoe te besluiten.

Orde van Advocaten

De deken van de Orde van Advocaten in Midden-Nederland kan naar aanleiding van de verdenkingen zelf onderzoek doen en ook besluiten om de zaak over te dragen aan de Raad van Discipline. Deze kan vervolgens overgaan tot straffen voor de advocaat, zoals een berisping of een ontzegging om diens beroep uit te voeren.
In de gevangenis van Ter Apel zitten voornamelijk buitenlandse criminelen vast die actief zijn in de internationale georganiseerde misdaad.