Expeditie Grunnen op bezoek bij emoe-koppel ‘Romeo & Julia’

Emoes 'Romeo & Julia'
Emoes 'Romeo & Julia' © Marthijs Veldthuis/RTV Noord
Tijdens hun wekelijkse toer door de provincie belandt het team van Expeditie Grunnen bij de kinderboerderij in Stadskanaal. Franciska Vleij is daar druk in de weer met het verzorgen van de dieren.
‘Ze is hier zeven dagen in de week te vinden', vertelt een collega over Vleij. Er lopen geiten en herten rond, maar de dieren waar Vleij echt aan verknocht is, zijn de emoes. Ze kan heel bevlogen over de dieren vertellen: ‘Dit is een koppeltje. En ze zijn hartstikke wijs met elkaar. Smoorverliefd.’ Presentator Ronald Niemeijer vraagt zich af of de emoes ook een naam hebben. Dat blijkt niet het geval. ‘Dan dopen we ze bij deze Romeo & Julia.’
‘Zullen we even naar ze toe lopen?’, stelt Niemeijer voor. Vleij neemt voor de zekerheid wat te eten mee: ‘Ze hebben wel net gegeten, dus ik weet niet of ze er zin in hebben', merkt Vleij op. Ze steekt een hand met voer uit naar één van de emoes, maar die blijft er ongeïnteresseerd naar kijken. Ondertussen stormt wel een kudde geitjes op haar af. Die beestjes hebben wel trek. ‘Dat is vogelvoer jongens!’ roept ze tegen de geitjes.
Vleij haalt een echt emoe-ei tevoorschijn. Het ei is groot en groen. ‘Struisvogeleieren kan je eten, deze niet', vertelt ze. 'En hoe slapen emoes dan?’, vraagt Niemeijer zich hardop af. ‘Liggen ze op de grond of gaan ze op stok?’ Vleij moet lachen: ‘Dat moeten dan wel heel grote stokken zijn!’

Dit en meer…

Dit en meer kan je vanavond zien in Expeditie Grunnen. Vanaf 18:00 uur ieder half uur op TV Noord. Of bekijk de uitzending hieronder direct:
Expeditie Grunnen