Warming-up: FC Emmen - FC Groningen

Arjen Robben
Arjen Robben © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de uitwedstrijd tegen FC Emmen.
Niemand had verwacht dat hij zou spelen op die 9 mei 2021 in Emmen. Hij hield niet van kunstgras en gaf aan het begin van het seizoen aan dat hij ook niet op ondergrond zou voetballen dat seizoen. Toch stapte hij destijds uit de bus. Koptelefoon op. Diepe concentratie. En klaar om te spelen. Het stadion was leeg, maar de show werd er niet minder om. Het begon al met de warming-up toen 'Live is Life' slim werd afgespeeld door de dj van dienst.
Het werden de beste tachtig minuten van Arjen Robben na zijn terugkomst bij FC Groningen. In het stadion was slechts een aantal journalisten dat van zijn kunsten kon genieten, de supporters waren veroordeeld tot ESPN. Arjen Robben won die middag met 4-0 van FC Emmen en toonde, bijna aan het eind van het seizoen, nog een laatste keer zijn klasse.
En alleen daarom zal FC Emmen - FC Groningen altijd een bijzondere wedstrijd zijn. Daarnaast lopen er uiteraard veel mensen bij vooral Emmen rond met een Gronings verleden. En of het nou een derby is of niet: het zal altijd een bijzondere wedstrijd zijn.

De vorm: FC Groningen

Het chagrijn bij FC Groningen is weg na twee overwinningen. Eerst werd vorige week midweeks van FC Dordrecht (3-0) in de beker gewonnen, daarna volgde een spectaculaire zege tegen PSV (4-2). Trainer Frank Wormuth wil met zijn team de lijn doorzetten om zo voor de winterstop definitief uit de onderste regionen te komen, want ondanks de zege op de Eindhovenaren staat FC Groningen nog altijd op de veertiende plaats in de eredivisie met slechts elf punten.
Luciano Valente moet vanmiddag weer plaatsmaken voor Joey Pelupessy. De eerste aanvoerder werd de laatste twee wedstrijden gepasseerd, maar heeft zijn plekje terugveroverd in het elftal.
Wormuth: 'Wij zijn de moderne gladiatoren, we moeten spektakel laten zien'
Peter Leeuwenburgh staat vanmiddag weer onder de lat, nadat hij vorige week met verve werd vervangen door Jan de Boer. Ondanks de goede prestatie van De Boer kiest Wormuth vanmiddag toch voor Leeuwenburgh op advies van keeperstrainer Harmen Kuperus. Daarnaast mag Ragnar Oratmangoen het na zijn goede invalbeurten een keer vanaf de aftrap laten zien. Dat gaat ten koste van Paulos Abraham, die al tijden uit vorm is.
Keepertrainer kiest voor Leeuwenburgh in het doel

De vorm: FC Emmen

De ploeg van Dick Lukkien staat momenteel op de voorlaatste plaats in de eredivisie. FC Emmen verzamelde pas zes punten uit de eerste elf wedstrijden. Zowel defensief als offensief houdt het niet over voor de Drentse eredivisieclub, want FC Emmen kreeg al 24 doelpunten tegen, terwijl ze zelf pas negen keer het net wist te vinden. Ole Romeny is topscoorder met vier doelpunten. Hij is tevens de enige speler die meer dan één keer wist te scoren dit seizoen. Richairo Zivkovic staat zelfs nog helemaal droog.
'FC Emmen is een familieclub met fantastische sfeer'

Waar moeten we op letten?

Joey Pelupessy keert dus terug in de basis. De middenvelder werd voor de wedstrijden tegen FC Dordrecht en PSV gepasseerd en moest zijn plek afstaan aan de 19-jarige Valente. Ondanks dat Valente het meer dan behoorlijk deed, kiest Wormuth toch weer voor zijn eerste aanvoerder op de Oude Meerdijk. Vorige week maakte Pelupessy in de blessuretijd de bevrijdende 4-2 in de wedstrijd tegen PSV.

Historie

FC Emmen en FC Groningen speelden in eredivisieverband slechts drie keer eerder tegen elkaar op de Oude Meerdijk. Daarvan won FC Groningen twee wedstrijden en werd één keer verloren. De laatste ontmoeting, twee jaar geleden, eindigde door een ontketende Robben dus in 0-4.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zondagmiddag live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Emmen - FC Groningen begint om 12.15. De uitzending van FC Groningen Live start om 11.30 uur.
Oetse Eilander presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Paul Zweverink doet de analyse vanuit de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Michael Verrips, Nordin Musampa, Liam van Gelderen en Tomas Suslov zijn geblesseerd.

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen:

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen tegen FC Emmen
Vermoedelijke opstelling van FC Groningen tegen FC Emmen © RTV Noord