Donar rekent pas in slotfase af met BAL: 76-63

Ronalds Zakis duelleert onder de basket met BAL-speler Walker Miller
Ronalds Zakis duelleert onder de basket met BAL-speler Walker Miller © JK Beeld
Donar heeft zaterdagavond in eigen huis gewonnen van laagvlieger Basketbal Academie Limburg (BAL). De Groningers hadden een lastige avond en liepen in de slotminuten pas weg van de Limburgers: 76-63.
Het duel tegen BAL moest Donar op papier winnen. De Limburgers stonden na één overwinning en vier nederlagen op de negende plek in de Nederlandse competitie.
De thuisploeg begon rustig aan het duel. Olaf Schaftenaar had het op zijn heupen in het eerste kwart en hielp Donar met acht punten naar een 20-13 voorsprong.
Samenvatting Donar - BAL

Flets tweede kwart

Het spel van Donar was in het tweede kwart niet om over naar huis te schrijven. De ploeg leed veel balverlies en gaf grote kansen weg aan het op papier veel zwakkere BAL. De Groningers leken bij vlagen nog niet goed op elkaar ingespeeld, wat zo langzamerhand toch verwacht mag worden van een team dat prijzen wil pakken.
De bezoekers kwamen zelfs langszij: 30-30. Het was een wake-up call voor Donar dat een tandje bijzette en uiteindelijk de voorsprong weer terugveroverde: 37-33.

Ander Donar na rust

Het zal in de pauze gedonderd hebben in de kleedkamer. Coach Andrej Stimac stond voor rust veelvuldig gefrustreerd langs de lijn en zag zijn mannen na zijn preek met veel meer gif spelen.
De basketballers in blauwwit liepen weg van de Limburgers en werkten aan een mooie marge. Aan de hand van Schaftenaar liep Donar uit naar 59-45 na drie kwarten.
Statistieken Donar

Topscorer: Olaf Schaftenaar (17)
Meeste assists: Charles Callison (5)
Meeste rebounds: Willem Brandwijk (8)

Spannende ontknoping

Coach Stimac moest in het laatste kwart al gauw ingrijpen. Donar leek in slaap gesust en liet de Limburgers weer terug in de wedstrijd komen. De 2700 supporters in MartiniPlaza bleven achter de ploeg staan, maar moesten erkennen dat de thuisclub niet in staat was om BAL uit de wedstrijd te spelen.

Time-out maakt het verschil

Met nog ruim drie minuten op de klok was de marge van Donar slechts vijf punten. Na een time-out beslisten de Groningers het duel. In een minuut tijd vergrootte Donar de marge naar twaalf punten. Beide ploegen speelden de wedstrijd rustig uit en bepaalden de eindstand op 76-63.
Komende week

Aanstaande woendag speelt Donar om 19.30 uur wederom in MartiniPlaza. Het Estse BC Kalev/Cramo komt op bezoek. De Groninger basketballers moeten winnen om een sprankje hoop te houden op de volgende ronde. Dit duel is live te bekijken op de website van RTV Noord.

Volgende week zaterdag gaat Donar op bezoek bij Apollo in Amsterdam. Dit duel begint om 15.30 uur