Rechter doet uitspraak in zedenzaak Schipborg met uniek dna-onderzoek

Langs dit pad in Schipborg werd de vrouw verkracht
Langs dit pad in Schipborg werd de vrouw verkracht © Opsporing Verzocht
Heeft de 28-jarige Rick K. uit Hoogezand een 76-jarige vrouw verkracht in een natuurgebied bij Schipborg of heeft zijn eeneiige tweelingbroer dat gedaan? Volgens een uniek dna-onderzoek is het meer dan een miljard keer waarschijnlijker dat Rick K. de vrouw heeft verkracht. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een celstraf van drie jaar tegen de man.
De vrouw was in juli 2019 aan het nordicwalken toen ze op klaarlichte dag werd aangevallen. Een man greep haar vast en trok haar broek naar beneden. Dit ging moeizaam, omdat de vrouw een paardrijbroek droeg. Door het gesjor bleef celmateriaal van de man achter op de band van de broek. 'Een aanval op klaarlichte dag door een man uit de bosjes is een nachtmerrie voor iedereen', zei de officier van justitie drie weken geleden.

Dna-databank

De man misbruikte haar en liet haar half ontkleed achter op het bospad. De vrouw ging daarna naar de manege in Eelde, waar ze werd opgevangen door vriendinnen. Die belden de politie. De vrouw gaf een nauwkeurige omschrijving van haar belager. Het achtergebleven dna-spoor werd vergeleken met materiaal in de dna-database en matchte met de genen van de eeneiige tweelingbroer van de verdachte. Die broer had een sluitend alibi en zo kwam de verdachte in beeld als mogelijke dader.

Opvallend loopje

Rick K. ontkende vanaf het eerste moment de vrouw te hebben verkracht. Ook al beschreef het slachtoffer een opvallend loopje van haar belager. Een loopje dat ook Rick K. schijnt te hebben. Volgens het OM was ook voldoende bewijs te halen uit de telefoongegevens van de verdachte. Maar het meest overtuigende was een uniek onderzoek naar de mogelijke verschillen in het dna van eeneiige tweelingen. Tot dusver werd dat als identiek beschouwd.

Vijf bruikbare verschillen

In Amerika werd al eens een dergelijk dna-onderzoek gedaan en bij een strafzaak ingebracht als bewijsmateriaal. De advocaat van Rick K. drong bij de rechtbank in Assen aan op dit voor Nederland unieke onderzoek. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kreeg in augustus 2020 de opdracht. Beide broers werkten vrijwillig mee. De vijf bruikbare verschillen die werden ontdekt, wezen Rick K. aan als de zeer waarschijnlijke dader.

Geen gunstige uitkomst

De advocaat erkende dat het dna-onderzoek niet gunstig heeft uitgepakt voor de verdachte. Ze overwoog een contra-expertise, maar dit bleek in Nederland niet mogelijk en een nieuw onderzoek in het buitenland kost tonnen, zei ze. Volgens haar baseerde het onderzoek zich op één eeneiige tweeling en is dit te experimenteel om als bewijs mee te kunnen worden genomen. Als de rechtbank dit wel als doorslaggevend bewijs ziet, zal dit de eerste keer in Nederland zijn dat de helft van een eeneiige tweeling op basis van dna-verschillen wordt veroordeeld.