FC Groningen en FC Emmen geven elkaar niets toe en eindigen doelpuntloos

Isak Määttä in duel met Emmenaar Mohamed Bouchouari. Ragnar Oratmangoen kijkt toe
Isak Määttä in duel met Emmenaar Mohamed Bouchouari. Ragnar Oratmangoen kijkt toe © OrangePictures
FC Groningen heeft zondagmiddag een punt gepakt op bezoek bij FC Emmen. Hoewel beide ploegen zeker voor rust kansen kregen om de score te openen op De Oude Meerdijk, gebeurde dat niet. Daardoor eindigde de wedstrijd zoals-ie ook begon: 0-0.
FC Emmen stond voorafgaand aan de wedstrijd, met zes punten, op een gedeelde laatste plaats met FC Volendam en had eigenlijk alleen de behoefte aan een zege. Dat gold ook voor de Groningers, al verschafte de verrassende zege van vorige week op PSV (4-2) de ploeg van Frank Wormuth iets meer lucht. Winnen van FC Emmen betekende echter wel dat er afstand genomen kon worden van de plekken waar je aan het eind van dit seizoen niet wilt staan met het oog op degradatie.

Doelpunt blijft uit

De thuisploeg, zonder de afwezige Ahmed el Messaoudi, ging voortvarend van start. Er werd direct druk uitgeoefend op de defensie van de Groningers, maar meer dan een kopbal van Rui Mendes, die net over het duel van Peter Leeuwenburgh zeilde, leverde dat offensief niet op. Met de sluitpost van FC Groningen is ook meteen een van de opvallendste basisspelers van FC Groningen genoemd. Wormuth koos voor hem onder de lat en daardoor moest Jan de Boer, die een week eerder tegen PSV een glansrol kende, weer genoegen nemen met een plaats op de bank. Eerste doelman Michael Verrips kampt met een blessure.
Hoewel de eerste helft niet zo meeslepend was als die van FC Groningen tegen PSV, waren er wel degelijk kansen op de openingstreffer. Voor FC Emmen waren Mark Diemers, wiens inzet van dichtbij in de doelmond gesmoord werd, en Ole Romeny, die een intikker bij de tweede paal uitstekend werd gepareerd zag worden door Leeuwenburgh, dicht bij de 1-0.
Maar ook FC Groningen had zomaar op voorsprong kunnen staan. Florian Krüger ontsnapte aan de buitenspelval en legde in het doelgebied van de Emmenaren af op de meegelopen Cyril Ngonge, maar de bal stuiterde op het kunstgras zodanig, waardoor hij de bal niet goed tussen de palen kon richten.

Creativiteit stokt

Na rust leek het heilige vuur, naarmate de minuten op de klok wegtikten, steeds verder te doven. Van echte kansen was in het eerste half uur in de tweede helft geen sprake. De wil was er bij beide ploegen wel, maar zodra het doelgebied in zicht kwam, stokte de creativiteit. Slechts van een schot van Ngonge, een kwartier voor tijd, veerden de FC Groningen-supporters iets op.
Met een aantal wissels probeerden Wormuth (Ramon Pascal Lundqvist en Damil Dankerlui losten Krüger en Ragnar Oratmangoen af) en Lukkien de wedstrijd nog naar hun toe te trekken, maar ook zij konden hun stempel niet op het duel drukken.
In de slotminuut kreeg FC Emmen binnen de minuut drie kansen om alsnog met de zege aan de haal te gaan. Eerst werd een schot van de inlopende Mohamed Bouchouari ternauwernood geblokt, in de daaropvolgende hoekschop mikte Richairo Zivkovic via een FC Groningen-lichaam net naast en in de hoekschop die daarop volgde redde Leeuwenburgh goed op een kopbal van Miguel Araujo. De sluitpost van de Groningers mocht mede daardoor terugzien op een prima wedstrijd. Het was alleen niet genoeg voor drie punten.
Twaalf uit twaalf
Door het gelijkspel stijgt FC Groningen twee plekken op de ranglijst en passeert het NEC en Vitesse (die later in actie komen tegen PSV en Ajax) op de ranglijst. Daardoor staan de Groningers nu twaalfde met twaalf punten. Volgende week zondag, 6 november, speelt FC Groningen wederom om 12.15 uur. Dan in en tegen Utrecht.