Meer dan 120 boetes en zes aanhoudingen bij scootermeetings in provincie (update)

ME-busjes op industrieterrein Westpoort in Groningen
ME-busjes op industrieterrein Westpoort in Groningen © Patrick Wind/112groningen
De politie heeft zondag op verschillende locaties in Groningen en Kolham minimaal 120 boetes uitgeschreven aan deelnemers van scootermeetings. Zes personen zijn aangehouden.
De deelnemers aan de meetings overtraden een samenscholingsverbod en begingen verkeersovertredingen.
Volgens de politie loopt het aantal uitgedeelde boetes waarschijnlijk nog op, omdat ze ook achteraf, op basis van gemaakte beelden, gaat handhaven.
Bij scootermeetings wordt geracet en gestunt op de openbare weg. Eerder zijn hierbij (ernstige) ongelukken gebeurd. Het is strafbaar om deel te nemen aan de meetings.
Stunten tijdens een scootermeeting in Groningen
Stunten tijdens een scootermeeting in Groningen © ProNews

Drie personen roepen op tot meeting

De problemen begonnen zondag rond het middaguur bij Assen. Agenten hielden daar een auto met aanhanger staande. De drie inzittenden waren op weg naar een scootermeeting in Groningen. Via hun sociale media-accounts riepen zij op tot aanwezigheid bij de meeting.
Vanwege mogelijke gevolgen voor de openbare orde legde de burgemeester van Groningen hun een gebiedsverbod voor de gemeente Groningen op van drie maanden.
Korte tijd laten zagen agenten dezelfde auto met aanhanger rijden bij Haren, gemeente Groningen. De inzittenden overtraden daarmee het gebiedsverbod. Ze zijn aangehouden en de auto en aanhanger zijn in beslag genomen. Tegen de drie inzittenden, twee mannen van 18 en 55 jaar uit Malden en een 15-jarige jongen uit de gemeente Lansingerland, wordt proces verbaal opgemaakt.

Scootermeetings in Stad en Kolham

Rond hetzelfde tijdstip verzamelden zich in de omgeving van het Kattegat en de Jeverweg op industrieterrein Euvelgunne in Stad groepjes scooterrijders. Agenten hebben de aanwezigen gecontroleerd en weggestuurd.
Een grote groep scooterrijders verplaatste zich naar de A. Einsteinweg in Kolham om daar de meeting voort te zetten. Volgens ooggetuigen waren daar zo'n 250 mensen. Zij werden door de politie gesommeerd het gebied te verlaten. Iedereen die aanwezig was in het gebied, werd gecontroleerd en kreeg een brief mee waarin een bevel stond om naar huis te gaan.
De brief met daarin een bevel van de politie
De brief met daarin een bevel van de politie © Jan Been/RTV Noord

Geen samenscholingsverbod in Midden-Groningen

Er was geen specifiek samenscholingsverbod ingesteld in de gemeente Midden-Groningen, liet burgemeester Adriaan Hoogendoorn desgevraagd weten.
'Dat is een maatregel die je niet als eerste gebruikt. In onze gemeente hebben we niet eerder dit soort activiteiten gehad, dat was in Groningen natuurlijk anders. De politie kan nu ook optreden. Er is geen noodbevel of samenscholingsverbod afgekondigd, maar de politie moet doen wat ze moet doen. De politie mag naar bevind van zaken handelen, die toestemming hebben ze van mij gekregen.'
Politie blokkeert het gebied in Kolham
Politie blokkeert het gebied in Kolham © Persbureau Meter

Kat-en-muisspel

Volgens verslaggever Robert Pastoor was de sfeer in Kolham niet grimmig en leek de controle rustig te verlopen. 'Het is een soort kat-en-muisspel tussen de scooterrijders en agenten.'
De scooterrijders hebben zich verzameld in Kolham, de politie is volop aanwezig:
Kat-en-muisspel tussen scooterrijders en politie in Stad en Kolham

Zerniketerrein

Op het eind van de middag verplaatste een groep scooterrijders zich naar industrieterrein Westpoort en het Zernike-terrein in Stad. Agenten in ME-busjes arriveerden tegen half vijf op Westpoort. Volgens een politiewoordvoerder zagen de agenten eruit als ME’ers, maar voerden ze ‘normale’ politietaken uit. ‘Voor de inzet van de ME is namelijk toestemming van de burgemeester nodig.’
Vervolgens voerde een groep scooterrijders in de omgeving van de Zernikelaan in Groningen stunts uit. De politie sloot de groep in. Twee personen probeerden aan de controle te ontsnappen. Agenten zetten de achtervolging in en konden één persoon aanhouden. Ook namen ze een scooter in beslag die als gestolen geregistreerd stond. Een minderjarige jongen is aangehouden voor belediging.
Dit bericht is meerdere keren aangevuld, onder meer met een reactie van burgemeester Hoogendoorn van Midden-Groningen.