Schaatscoach Ingo Bos stapt glimlachend van het ijs in Thialf

Ingo Bos met naast zich Isabel Grevelt (rechts) en Sanne in 't Hof
Ingo Bos met naast zich Isabel Grevelt (rechts) en Sanne in 't Hof © Henk Elderman/RTV Noord
Ingo Bos hoopte op twee wereldbekerplaatsen voor zijn schaatsers. En zijn wens kwam uit. Sanne in 't Hof en Isabel Grevelt maakten van het debuut van de Groninger schaatscoach bij het Development Team Fryslân een succes.
Het was de vuurdoop voor Bos bij een dergelijk groot toernooi in Thialf. Natuurlijk, hij had als coach wel wat ervaring opgedaan bij het Talenteam Noord van de KNSB. Een aantal jaren trok hij de kar bij het gewest Groningen/Drenthe. Vooral om schaatsers op te leiden voor het grote werk.

Handgebaren en verbale kracht

Het afgelopen weekend moest er ook gepresteerd worden. Hij had heel wat ijzers in het vuur. Hij zag in totaal elf schaatsers op verschillende afstanden aan zich voorbij glijden in de wisselzone. Met handgebaren en verbale kracht probeerde hij aanwijzingen te geven.
'Ik heb nog nooit zoveel rijders tegelijkertijd in zo'n wedstrijd gehad. Voor het eerst stond ik met veel spanning op de wissel. Maar ook met veel plezier want dit is zo gaaf', vertelt een stralende Bos in de catacomben van de Friese ijstempel in Heerenveen.
Ingo Bos geeft Sanne in 't Hof aanwijzingen tijdens haar vijf kilometer
Ingo Bos geeft Sanne in 't Hof aanwijzingen tijdens haar vijf kilometer © Henk Elderman/RTV Noord
Alle schaatsers die Bos onder zijn hoede heeft, presteerden naar behoren. Met de tweede plek van In 't Hof was vooraf wel rekening gehouden. Begin dit jaar werd ze op dezelfde afstand nog zevende op de Olympische Spelen in Peking. Dat Grevelt vijfde werd op de 1000 meter was de kers op de taart.
Ik wil dit gewoon doen, want het is een uitdagende job
Ingo Bos, schaatscoach Development Team Fryslân

'Ze zijn allemaal in vorm'

'Toen ze over de finish kwam, wist ik ook niet precies wat haar tijd waard zou zijn, want ze moest vrij vroeg. Maar dat is ook wel weer leuk. Dan vraag je je af of het wel genoeg is, maar tegelijkertijd is het wel goed. Ik was hartstikke blij, maar dat kun je ook wel zien denk ik. Het mooiste vind ik dat het hele team er staat. Iedereen heeft wel een goede afstand gereden. Ze zijn allemaal in vorm. De laatste stap moeten ze zelf doen. Die worldcupplek moeten ze zelf binnen hengelen. Dat is gewoon zo mooi.'

Niet op twee plekken scoren

Bos straalt uit dat hij helemaal in z'n element is. Sinds mei staat hij aan het roer bij het schaatsteam waar ook Esmé Stollenga uit Groningen en Leonie Bats uit Groningen deel van uitmaken. Hij stopte als orthopedagoog bij een middelbare school in Stadskanaal om zich volledig op het schaatsen te kunnen storten. 'Ik wil dit gewoon doen, want het is een uitdagende job. Ik moest een keuze maken, want ik kan niet op beide plekken scoren. Het is een development team, maar ik merk dat ik mezelf ook ontwikkel. Ik heb inmiddels wel in m'n hoofd hoe het moet, hoe het het beste werkt.'

Als coach naar wereldbeker?

Het liefst zou hij datgene ook meteen toepassen in de komende maanden bij de wereldbekerwedstrijden. Maar het is nog niet zeker of Bos meereist met Grevelt en In 't Hof naar Stavanger en Calgary. 'Als je er twee bij hebt, dan ga ik er wel vanuit dat ik mee mag. Maar we zijn geen commercieel team. Het is niet dat er drie of vier trainers klaar staan om de rest over te nemen. Ik zie wel hoe het loopt en dan kijk ik wel weer verder. Er is echt een wereld voor dit toernooi en na dit toernooi', vat hij zijn eerste maanden als fulltime schaatscoach samen.