Afghaanse kinderen naar school in Uithuizermeeden: 'Ze waren heel nieuwsgierig'

Malika
Malika © Joyce Kranenborg/RTV Noord
De kinderen van Afghaanse vluchtelingen in Uithuizen gaan nu in Uithuizermeeden naar school. Het gebouw was niet langer beschikbaar en daarom heeft de school een nieuwe plek gekregen.
'We zaten tijdelijk in de school van Uithuizen', zegt schooldirecteur Siebrig Bisschop. 'Maar daar moesten ze beginnen met de verbouwing om het gebouw te verstevigen. Wij mogen dus naar een nieuw gebouw, waar we heel erg blij mee zijn. Vandaag zijn de kinderen voor het eerst gekomen en die zijn dolgelukkig de bus uitgestapt.'

Knuffelend en juichend

Knuffelend en juichend kwamen de kinderen aan op hun nieuwe locatie. 'Eigenlijk is dat elke dag zo, maar vandaag wel iets meer. En ze waren natuurlijk heel erg nieuwsgierig naar de nieuwe school', zegt Bisschop.
De kinderen rennen de bus uit
De kinderen rennen de bus uit © Joyce Kranenborg/RTV Noord
Als ze hier verblijven, zullen ze toch les moeten krijgen
Een voorbijganger
Kinderen in hun nieuwe klaslokaal
Kinderen in hun nieuwe klaslokaal © Joyce Kranenborg/RTV Noord
Omwonenden die langs de school lopen reageren gemoedelijk op de komst van kinderen. 'Als ze hier verblijven, zullen ze toch les moeten krijgen', zegt een meneer. 'En de taal leren, dat is heel belangrijk.' Toch plaatst hij er wel een kanttekening bij. 'Het wordt wel vol, echt vol.'
Afghaanse kinderen uitgelaten naar nieuwe school in Meij

Niet rondzwalken

Een vrouw neemt het op voor de kinderen. 'Die kindertjes kunnen het niet helpen dat ze hier zijn. Die komen met ouders mee en moeten toch onderwijs krijgen. Dat begrijp ik wel. Die kunnen niet maar een beetje rondzwalken', zegt ze.