Eerste omgekeerde vlaggen Zuidbroek verwijderd

Het viaduct bij Zuidbroek zonder vlaggen op het hek
Het viaduct bij Zuidbroek zonder vlaggen op het hek © Jeroen Willems/RTV Noord
De omgekeerde vlaggen die maandenlang hingen aan de viaduct langs de A7 bij Zuidbroek zijn weggehaald. Er hangen nog wel omgekeerde vlaggen aan de lantaarnpalen in de buurt van het viaduct en de naastgelegen rotondes.
Het gaat onder meer om een Nederlandse vlag die omgekeerd aan het hek van het viaduct was vastgemaakt en een spandoek met daarop de tekst 'Geef onze kinderen een toekomst!!'. Wie de vlaggen heeft weggehaald is onduidelijk.
Omgekeerde vlag en spandoek op een viaduct over de A7 bij Zuidbroek
Omgekeerde vlag en spandoek op een viaduct over de A7 bij Zuidbroek © archief RTV Noord
Veel boeren gebruiken de omgekeerde vlaggen om zich uit te spreken tegen het stikstofbeleid van de overheid, maar het gebruik van de vlag is inmiddels breder dan dat. De vlaggen hangen ook in woonwijken en zijn te zien bij demonstraties tegen bijvoorbeeld het corona- en vluchtelingenbeleid.

'Frustratie heeft ventiel gekregen'

De gemeenten Midden-Groningen kondigde vorige week aan binnen enkele weken op te gaan treden tegen vlaggen die omgekeerd in de openbare ruimte hangen. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn noemde toen het viaduct bij Zuidbroek als een van de locaties waar het om gaat.
De vlaggen hangen nog wel aan lantaarnpalen in Zuidbroek
De vlaggen hangen nog wel aan lantaarnpalen in Zuidbroek © Jeroen Willems/RTV Noord
'Het is goed dat de frustratie wat ventiel heeft gekregen, maar het houdt ook een keer op', zei de burgervader toen. 'Het algemene gevoel is wel dat het momentum nu daar is dat we er in de openbare ruimte een keer een punt achter zetten.'

Westerkwartier

Het is de verwachting dat ook andere Groningse gemeentes zich hier bij aan zullen sluiten. De gemeente Westerkwartier liet al weten vanaf 14 november de vlaggen weg te gaan halen.