'Zuinige frituur' trekt bekijks op horecabeurs in Martinikerk: 'Aan de energiekosten ligt het niet'

De energiezuinigere frituur, die werd vertoond op de horecabeurs
De energiezuinigere frituur, die werd vertoond op de horecabeurs © RTV Noord
Horecaondernemers uit het Noorden probeerden maandag in de smaak te vallen in de Martinikerk. Daar werd de vakbeurs Horeca Xperience gehouden, met proeverijen waar horecaprofessionals lieten zien welk vlees ze in de kuip hebben. Verder werden er producten uitgestald, die uitbaters moeten helpen bij de uitdagingen van deze tijd. Zoals: de hoge energieprijzen.
Zo showt patat- en frietpromotor Remko Fuchs de zuinige frituur, eentje die minder energie slurpt dan de traditionele variant waarmee veel snackbars nog werken. Het is een soort patatbak, die de aardappel frituurt in twee gescheiden delen.

Zuiniger bakken

'Het is lastig hoeveel energie je ermee verbruikt, omdat het er natuurlijk om gaat hoe vaak je 'm gebruikt. Maar één ding weet ik wel: de normale frituur werkt op krachtstroom (400 volt) en deze draait op 230 volt. Dat is nogal een verschil.'
Fuchs ziet om zich heen dat ondernemers in de horecasector worstelen met de energiekosten. Het komt bovenop het personeelstekort waar veel restaurants en cafés mee zitten opgescheept.

Minder olie

'Het energievraagstuk speelt aan alle kanten in de horeca. De gasprijzen rijzen de pan uit, elke ondernemer heeft ermee te maken. Overal waar je kan besparen, lijkt mij mooi meegenomen', aldus de patatbakker die geen twijfels lijkt te hebben over zijn 'frietvondst'.
'Op de aardappelprijs heb ik geen invloed, maar aan de energiekosten ligt het niet', verwijst hij naar het showmodel dat staat te pronken op de beurs. 'Je gebruikt ook nog eens de helft aan olie ten opzichte van de normale horecafrituur.'
Of ze ook smaken? Dat zocht verslaggever Ronald Niemeijer voor ons uit:
De 'zuinige frituur' gepresenteerd op de horecabeurs in de Martinikerk