Schiermonnikoog denkt na over vuurwerkverbod

Vuurwerk (ter illustratie)
Vuurwerk (ter illustratie) © Dennis Venema
Op Schiermonnikoog gaan stemmen op voor een algeheel vuurwerkverbod. Aanleiding is dat een groep eilanders af wil van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Dat zou beter zijn voor het milieu, de veiligheid en het dierenwelzijn.
De werkgroep Vuurwerkvrij Schiermonnikoog is de drijvende kracht achter de anti-vuurwerklobby. 'Dat hebben we gezien alle nadelen van vuurwerk een hele poos geleden al bij de gemeente aangekaart', zegt eilander Harry Alers. 'Waarom zou je nog vuurwerk willen afsteken in deze tijd?'

Tieners

'Veiligheid, milieu, dierenwelzijn zijn belangrijke aspecten om geen vuurwerk te gebruiken, maar we begrijpen ook dat het voor sommigen een traditie is. We willen graag samen met de samenleving kijken of er een compromis mogelijk is', laat Alers weten.
Eerder deze maand konden jongeren en ouderen met elkaar in gesprek over een mogelijk vuurwerkverbod tijdens een discussieavond, georganiseerd door de gemeente. Tieners op Schiermonnikoog willen namelijk vuurwerk kunnen blijven afsteken.

Vuurwerkzones

Ook de kinderburgemeester van het eiland, de 12-jarige Rinske van der Bijl, houdt zich met het onderwerp bezig. Samen met andere jongeren zijn er 230 handtekeningen ingezameld.
Het zou mooi zijn als er vuurwerkvrije straten worden aangewezen
Rinske van der Bijl - Kinderburgemeester
'We willen graag vuurwerk blijven afsteken, maar snappen ook dat anderen daar overlast van ervaren. Het zou mooi zijn als er vuurwerkvrije straten worden aangewezen. Dat mensen dan met hun straat kunnen bepalen of ze wel of geen vuurwerk willen', legt Rinske uit. Het aanwijzen van zones waar vuurwerk afgestoken mag worden, ziet ze ook wel zitten.

Blij met dialoog

'Nadeel van die vuurwerkvrije straten is het handhaven. Dat is heel lastig. Als er bijvoorbeeld borden worden geplaatst dan is dat ‘s nachts lastig te lezen. Een vuurwerkzone zou beter zijn', aldus Alers. Hij is blij dat er een dialoog is tussen de jongeren en de ouderen op het eiland. 'We zijn heel verheugd dat de jongeren hebben gereageerd en meedenken.'
Volgende week maandagavond wordt er opnieuw gediscussieerd over vuurwerk op het eiland. Daarna is het aan de gemeenteraad om op 22 november definitief een besluit te nemen over een eventueel algeheel of gedeeltelijk verbod.